inimesedmajanduspoliitika

Morsk ei ela Mehhiko lahes, juba 3 miljonit aastat

Eile oli USA kontressis kuulamisel 5 suure naftafirma juhid ja teemaks Mehhiko lahes naftapuurimise platvormiga juhtunud õnnetus. Selgus, et 5 firma kriisiplaan oli 90 % identne ja vaid erinevat värvi kaante vahel.

Näiteks oli 3 firma kriisikavas ette nähtud võimaliku naftaõnnetuse korral morskade päästmine. Ainukene asi, et morsad ehk merilõvid ei ela Mehhiko lahes juba viimased 3 miljonit aastat. Neid leidub küll arktilistes külmades vetes aga mitte troopika lähedases meres (seal puuduvad hülged, millest morsk toitub.). Samuti tuli välja, et kõigi 5 firma kriisikava on 90 protsendi ulatuses kattuv ja kohati on asendatud lausetes ainult üksikud sõnad. Nagu väljendas eesistuja, siis erinev on ainult nende kriisikavade kaante värv. Sisuliselt oli kõigi firmade valmisolek õnnetuseks ja selle likvideerimiseks ühesugune.

Miks on nüüd just BP süüdlaseks tehtud? Ilmselt samal põhjusel, miks USA-s puhkes kampaania Toyota autodel leitud gaasipedaali kinni jäämise riski peale ja see päädis 1,7 miljoni auto kontrolli kutsumisega. Tegelikult kutsuvad nii Ford kui GM samuti igal aastal paar miljonit autot tagasi, et neil ilmnenud tehnilisi vigu parandada aga sellest USA ajalehed loomulikult ei pasunda, sest see ei oleks patriootlik. Seda tehakse vaikselt, ainult omanikele saadetud teadetega ning enamasti ei öelda ka kontrolli põhjust.

Oma vihast võõraste vastu kiruvad jänkistani elanikud nüüd briti firmat, mida nimetavad lausa selle kunagise ärinime järgi British Petroleum (kõige madalama lauba jack-ass saaks ikka aru, et tegemist on inglaste firmaga) ega ütle välja, et nende endi “omadeks” peetavatel firmadel oli tegelikult samasugune tegevuskava ja oskusteave õnnetuste likvideerimiseks.

Isegi president Barack Obama on selle tehnoloogilise õnnetuse endale köiega kaela sidunud ja ilmselt läheb selle tõttu sama teed kui Georg Walker Bush, kes orkaan Katrina järel lendas Air Force One pardal üleujutatud New Orleansi kohal, vaatas aknast välja ja kuuldavasti lehvitas kaastundlikult ning lõpuks kiitis FEMA töötajaid, kes olid sadu miile eemale püstitanud haagissuvilatest parklaid, et uppumisest pääsejad sinna jõudes öömaja leiaksid. FEMA on pärast seda märksõna ebapädevale ametkonnale, mis ei täida talle seatud ootusi ja ammugi mitte ei aita hätta sattunuid. Peab vist meenutama, et mitu päeva ei teadnud FEMA kohalikule staadionile üleujutuse eest varju läinud tuhandetest inimestest ega korraldanud selle tõttu ka nende evakueerimist, rääkimata toidu-joogiga varustamisest.

Täpselt samamoodi kõnnib Barack Obama nüüd rannal ja näpib naftatompe, mida meri on kaldale uhunud ja isegi kui ta tahaks 9/11 epitsentrisse minna, siis ei oleks see võimalik. Jänkistanis näib levivat arvamus, et valgete meeste katastroofi peab lõpetama mestiits Obama, kes siis kuidagi sukeldub kilomeetri sügavusele ja topib kinni selle naftatoru. Seejuures tuleks meenutada, et naftat on sealt tegelikult välja voolanud ligi poole suurem kogus kui olid esialgsed hinnangud.

Video: Barack Obama näpib nafta tompe Louisiana rannal

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1dpkxakbwec]

Eilsel kuulamisel tuli ka välja, et 0 tõenäosusega katastroofiks ette valmistamise kulutati ka ligikaudu 0 protsent vaeva ja vahendeid. Kõigist tööstuse investeeringutest läks naftalekkega võitlemise vahendite, tehnoloogija ja ettevalmistuse peale vaid 1 protsent. On isegi nõutud, et järgmistel aastatel BP ei maksaks aktsiate pealt dividende ja looks fondi tulevaste katastroofide likvideerimiseks.

USA kongress on kutsunud kuulamisele BP ja veel 4 suurfirma juhid, et uurida Mehhiko lahes naftaplatvormil toimunud õnnetust. Kaader BBC 15. juuni 2010
USA kongress on kutsunud kuulamisele BP ja veel 4 suurfirma juhid, et uurida Mehhiko lahes naftaplatvormil toimunud õnnetust. Kaader BBC 15. juuni 2010

Ma loodan, et vähemalt pärast jalgpallis 1:1 mängu on lootust Londoni ja Washingtoni heade liitlaste suhete jätkumisele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga