Ilmamees ja ilmanaine

Ilmateadustaja, ilmamees, ilmanaine, sünoptik võiksid olla erinevad sõnad kirjeldamaks seda televisioonis esinevat isikut, kes üritab ennustada järgmise päeva või päevade ilma.

Jäin ühekorra mõtlema, et televisioonis ilmateadet lugevat Peep Taimlat olen paaril korral kuulnud nimetatavat kui ilmamees. Ma saan aru kui sõna ilm ja mees kokku panna aga esimesel sõnal on ka teine tähendus – ilma millegita. Nii ma siis mõtlesingi järjekordselt seda sõna kuuldes, et mis on Peebul puudu. Ma arvan, et tema ilmumine rentsli Reporteris on üleüldse üks anomaalia, sest eirab saate üldist formaati, milleks on karvased ja nunnud loomad, noored naised või avarii/põlengu/kakluse osapooled. Mäletan teda ETV-s alati ülikonnas aga nüüd on ta degradeeritud juba lühikeste käistega pluusi ja lühikeste püksteni. Kui vaatan seal vahepeal olevaid Grete Kleini ja kõiki muid dibisid, kellele on riideid selga jagunud vaid paarkümmend ruutsentimeetrit, siis hakkab mul küll hale, et mida see ilmamees praktikas võib tähendada.

Pärast seda kui Liis Lass luges topless ja maalitud riietes ilmateadet, ei ole selles valdkonnas enam eriti kusagile langeda või kui soovite, siis ilma millegita olla. Seega määratles Liis Lass sõna ilmanaine absoluutse tähenduse – topless.

Kui rääkida veel ilmateadetest, siis neid ma enamasti ei kuula ja piirdun visuaalse vaatamisega ehk stimulatsiooniga kenadest inimestest ekraanil. Siiski olen teinud ka ühe teise tähelepaneku. Nimelt sellise, et kõige sagedamini näete raseda ajakirjanikuna just nimelt ilmateadustajat. Istuvate diktorite puhul ei paista see välja ja reportaaže tegevad ajakirjanikud on enamasti küljelt ning kõrgelt kaadrisse võetud. Isegi ETV Brüsseli korrespondent Kadri Kukk ei ole oma kõhuga kaadrisse sattunud. Vähemalt ei ole ma näinud. Küll aga nägin vähemalt kolmandat rasedat ilmateate lugejat BBC-s.

lmanaine ja ilmamees

Selle pildi kõht ei ole veel väga märgatav aga panin selle pildi järgneval põhjusel. Televisioon võiks näidata ühiskonda selle ilmingute järgi ehk tasakaalustatult head ja halba, mehi ja naisi, noori ja vanu. Ometigi tundub mulle, et rasedad on tänaval mitmeid kordi sagedamini kohatavad kui näed neid telekaadris vilksamas. Samuti kipuvad intervjueeritavad olema Reporteri kanalis pigem noorepoolsed, sest sealsed ajakirjanikud on ise samaealised. Kui õigesti mäletan, siis Eestis on rase ilmateadustaja olnud TV3 eetris ja selle taaskordumise vastu ei oleks mul edaspidi mitte kõige vähematki. See on siiski tsiviliseeritum kui rannarõivastes ringi jalutamine.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga