blogid ja internettinimesed

Domeeni kaaperdamine EIS andmebaasis

Kontrollige oma .ee domeenid üle lehelt www.eestiinternet.ee, sest domeenireformi käigus võivad olla need saanud kellegi teise omandiks. Leidsin eile, et üks minuga seotud MTÜ ei olegi enam .ee domeeni omanikuks. Eesti Interneti sihtasutuse andmebaasi järgi on “omanikuks” hoopis võõraste inimeste MTÜ. Seda võib vist nimetada domeeni kaaperdamiseks? Antud juhul siis reformi tegevate inimeste poolt.

Minu jaoks on siiski üllatav, et EENeti hallatud andmete üleandmisel Eesti Interneti sihtasutusele (EIS) sai toimuda omaniku andmete muutus domeeni omaniku teadmata.

Vaatasin läbi endaga seotud juriidiliste isikute ja koostööpartnerite 15 erinevat .ee domeeni ja ülejäänud 14 andmed olid registris õiged. Seega, viga ei ole väga massiline. Kõigest 1:15 vastu ehk 6,6 protsenti. Kui see viga laiendada kogu 79 tuhande domeeni peale, siis 6,6 protsenti oleks 5214 domeeni. See on juba hirmutav kui 5214 domeeni andmed oleksid reformi käigus muutunud.

Õnneks ei olnud tegemist minu jaoks päris tundmatu MTÜ-ga, sest kunagi 2-3 aastat tagasi olin nendega suhelnud. Siiski tundub imelikuna, et omanik võib muutuda.

Kuidas sellises olukorras siis käituda?

Ma ei teagi täpselt aga arvatavasti saadan Eesti Interneti sihtasutusele ametliku kirja. See on ikkagi nende viga olnud, et domeeni omanik on vahepeal saanud teise nimetuse.

Tõendid:

Info domeeni kohta 1. juunil 2010

Ja nüüd sama domeeni info 3. augustil 2010

Mina nägin neis 2 kuu jooksul registris olnud andmetes identsena kontaktisiku nime, kontakt e-maili ja domeeni servereid. Ometigi oli organisatsiooni nimi muutunud. Muide, NGO on ingliskeelne lühend sõnadest MTÜ. See on veel üks EIS-i puudusi, et organisatsioonide nimed on registris nüüd ingliskeelse nimekuju järgi. See tähendab, et vahepeal olid jubedad ka õ, ä, ö ja ü tähte sisaldavad nimed.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga