Erinevalt arvestatud intressi mõju laenumaksele

Tagantjärgi tarkus laenu intresside arvestamise meetodi kohta ilmus Taloussanomates. Kui laenu inressi arvestati 3 kuu Euribori ja mitte 12 kuu Euribori järgi, siis 3 aastaga oli võit laenajale 1333 € või 6,87 %. Sellevõrra olid tema laenu põhimaksed väiksemad, sõltuvalt intressi arvestamise alusest.

Põhjus on selles, et intresside langemisel jõuab see 12 kuu Euribori järgi laenajani märksa hiljem kui lühema perioodi järgi arvestatud intresside lepingu puhul. Majanduskriisi eelsel ajal võetud laen (2007. augustis) sai viidatud näites ära kogetud Euribori tipu 5,53 %, et  märtsiks 2009. olla vaid 1,21 % peal. Mitu korda aastas arvestatud intressi korral kajastus rahaturu muutus ka väiksema ajavahega laenumakse suuruses.

Seejuures tuleks arvestada, et intresside tõusmise korral läheksid ka laenumaksed sellevõrra kiiremini suuremaks kui fikseerituma intressi korral.

Arvestades Euroopa riikide võlakoormat ja globaalselt ennast arenenud maailmaks pidavate riikide majandusraskusi, siis mina prognoosin küll järgmise kümnendi pigem madalaid intresse, millega siis keskpangad üritavad majandusi elustada kui praegusest 2-3 korda kõrgemale kerkimisi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga