inimesedmajandus

Toiduainete hind sõltub paanikast, mitte saagist

Vaatasin hommikul Bloombergi, nisu hind oli -1 protsenti. Vaatasin eile ETV-d ning nägin paanikat tatra ostjate seas (riiulid olid tühjad). Eelmisel nädala oli venelaste teles uudis, et tatra saagi vähesus võib hinda tõsta. Hind on seal 20 rubla ehk 8 krooni kilo eest. Meie tatra tarbijad võtsid seda märgina peatsest hindade tõusmisest ja soovist seda ennetada, tormasid siis varusid soetama. Lisame siia ka kartuse euro tuleku ees, mis teadaolevalt on toiduanete ja esmatarbekaupade hindu tõstnud. Statistiline väide, et ühisraha ei tõsta hindu, rajaneb asjaolul, et vaatlusse võetakse ka kestvuskaubad (elektroonika, autod, jne) ning nende hindade keskmine muutus tulebki siis mõne protsendi juurde. Mul ei ole selle kohta küll algandmeid aga ükski poliitik ei telliks oma otsuse õigustamiseks statistilisi näitajaid, mis seaksid tehtud otsuse kahtluse alla.

Mõelge natuke kaupmehe või vahendaja seisukohalt. Kui siiani on käinud tingimine 1/100 hinna üle ja nüüd suvel oli Venemaal põud, mis võiks justkui vähendada saaki, siis kas poleks ahvatlev tõsta väljamüügi hinda 1/10 ulatuses? Äkki isegi 1/5 ulatuses? Sest venelased usuvad tõemeeli (eilne venekeelne AK), et koos krooni mineku ja euro tulekuga toimub ka hindade ümardamine näiteks 10 eurosendi või umbes krooni võrra. Lihtsalt selleks, et saada mugavamat numbrit ja ei peaks 1 eurosendi kaupa arvestama. Siiani oli meil ju väikseim raha 5 senti aga mina pole seda maksmiseks kasutanud juba üsna pikka aega ja kahtlustan, et enamus inimesi eelistavad maksta paberiga natuke ülespoole kui hakata metalli täpselt lugema. Kui ma nüüd hästi hakkan mõtlema, kas siis mitte ei olnud, et isegi 5 sendised kadusid paari aasta eest käibelt ära? Nagu näha, pole ma eriti hea sentidest rääkima ja mõtlen märksa suuremates mõõtkavades.

See on tatra taim ja valminud seemned. Kaader PBK 10.09.10
See on tatra taim ja valminud seemned. Kaader PBK 10.09.10

Mina näiteks ei olnud kunagi mõelnud, mismoodi see tatar täpselt kasvab aga nüüd näen, et ta on täitsa huvitava viljapeaga. Kui nisu, oder ja rukis on samuti sarnased terade paiknemise mõttes, siis näiteks kaer on hoopis erinev (terad on üksikult peene varre otsas).

Tatra koristamine on pealtnäha samasuguse kombainiga kui muude teraviljade koristamine

Venemaal koristatakse tatra põllult saaki kombaini ja Kamaz veoautoga. Kaader 10.09.10 PBK
Venemaal koristatakse tatra põllult saaki kombaini ja Kamaz veoautoga. Kaader 10.09.10 PBK

Mina pole eriline tatra sõber, sest selle puhastamine on raskem kui riisi pesemine aga muidugi vähem vaeva nõudev kui kartulite koorimine. Ometigi olen arvamusel, et toiduainete hinnatõusu paanika puhul on ainuõige valik nendega mitte kaasa minna ehk siis paanikat omakorda toites vaid näiteks vahetada oma eelistusi. See ei tundu ju eriti targa lähenemisena, et vältimaks 10 protsendilist hinna tõusu ostan kokku suurema varu ning selle otsa lõppedes avastan, et vahepealsete hinnatõusudega on toode poes nüüd näiteks 30 protsenti kallim. Mida võitsid need Eurooopa Liituga liitumise eel suhkrut kokku ostnud kui nüüd on paki hind jälle tagasi 10 krooni ringis. Tõsi, vahepeal käis ta märksa kõrgemal ära aga siiski, selle võrra on vahepeal ka kroonid oma ostujõudu kaotanud.

Tatra tarbijatele aga soovitus, proovige vahelduseks riisi. Nagu teate mobiilside firmade käitumisest, siis püsiklient (lojaalne) saab kõige vähem ahvatlevaid pakkumisi ja ükski firma ei kiirusta tema kõnepaketti soodsama vastu vahetama ega tasuta telefoni andma. Enamik allahindlusi tehaks just nimelt uutele liitujatele. Seega olge tarbijana valmis oma eelistusi hülgama ning proovima midagi uut.

Selle tatra kohta veel selline info, et vähemalt eile teles intervjueeritud hulgilao töötaja väitis, et neil sai alles nüüd otsa eelmise aasta tatra saak ja uus partii on tulemas paari nädala jooksul Venemaalt ning Poolast selle aasta saagist. Kindlasti on põllumeestel või vahendajatel ka märgatavad laovarud ning selle tõttu ei kandu ühe aasta kehv saak kohe tarbijale kahaneva toodete pakkumise ja sellest tingitud kõrgema hinnana.

One thought on “Toiduainete hind sõltub paanikast, mitte saagist

  • Ma ei tea, mis suhkrukilo poes maksab, ei osta suhkrut aga ma tean, et ta meie jaekaubanduses varsti tõuseb. 😛

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga