blogid ja internettinimesed

Permanentne kampaania lugejate pärast

Poliitikule on blogi kirjutamine justkui püsiv valimiskampaania. See on võimalus iga nädal ja kuu hoida oma võimalikke valijaid enda tegemistega kursis. Lugeja klikk tema blogile on justkui hääl autori poolt. Teistele blogijatele on see hääl nende populaarsusest. Inimesed oskavad üsna hästi valida endale huvitavaid tekste ja vältida ebameeldivaid. Seega võib eeldada, et blogile püsilugejate tekkimine on omamoodi kvaliteedi tunnus. Kui mitte kvaliteedi, siis vähemalt märk tunnustusest autori tekstidele, millest on lugejatele kasu olnud, mida nad on pidanud klikkimise ja kommimise vääriliseks. Seejuures mina kommentaare väga oluliseks näitajaks ei pea, sest üks troll (foorumites sõna “trollimine” – massiliselt kirjutaja, vähetähtsa sisuga tekstid) võib isegi keskpärasel päeval kirjutada rohkem arvamusi kui mõni kordades sisukama teksti lisaja. Seega ei tuleks kommentaaride puhul hinnata ainult hulka (kvantiteet) vaid ka sisu (kvaliteet). Kuni seda viimase jaoks pole head skaalat leiutatud, jätkemgi need esialgu kõrvale.

Räägin natuke ka enda blogist. Hetkel on siin umbes 1060 sissekannet. Ajaperioodil 8. august kuni 7. september sai see blogi siis google webmasters tools andmete järgi 4481 päringut (queries), 3600 klikki (clicks) ja 246 000 kuvamist (impressions). Ma ei tea täpselt neid termineid sisu järgi aga oleta, et kliki alla läheb konkreetse sissekande poole otsingu vahendusel pöördumine, päringu alla läheksid ka näiteks viited piltidele või uudisvoo lugemised ning kuvamised on google otsingu kasutajale tulemuste lehel näitamine (koos 9 teise lehekülje katkendiga  ega pole teada, millist infot külastaja vaevus lugema või märkama).

Loen neid tulemusi heaks. Mul ei ole eesmärke seoses selle blogi loetavusega. Pigem on see isiklike seisukohtade väljendamise koht ja see pakub huvi ka teistele lugemiseks, siis selles on vaid lisaväärtust.

Seega, iga blogi või kodulehe toimetaja või omanik on alalises konkurentsis teiste sarnaste lehtedega ja selle valimiskampaania eesmärk on saada lugejad enda lehele klikkima. Internetis on klikk justkui poolt hääle andmine. Kellegi lehele viitamine samamoodi hääl seal oleva info olisusele. Selle viimase pärast ei ole ma alati linke teinud klikitavaks ning jätnud need lihtsalt tekstina.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga