blogid ja internettinimesed

Tasuta juust on vaid hiirelõksus ehk gmail korjab mobiiltelefoni numbreid

Google teeb oma interneti vahemäluga peaaegu võimatuks info kaotamise (lehtede kustutamise) ja loovutada info oma mobiiltelefoni numbrist suurfirmale on ülim hooletus.

google asus mobiiltelefoni numbreid inimestega siduma
google asus mobiiltelefoni numbreid inimestega siduma

Don’t wait until it’s too late

Users without recovery options are 9 times more likely to lose access to their accounts. Protect your account by making sure your password recovery options are up-to-date. Learn more about the benefits of account recovery options.

Recovery email address     Optional
Update your email address if it has changed.

Mobile phone number     Optional
We’ll send you a recovery code via SMS that you can use to reset your password, in case you ever forget it.

Lühidalt küsitakse gmail.com konto ligipääsu paroolide taastamise jaoks teist e-maili ja mobiiltelefoni numbrit, millele see kontole ligipääsu info siis vajadusel saadetakse.

Seejuures eelmisel korral ma juba kinnitasin selle alternatiivse e-maili aga ma ei sisestanud mobiiltelefoni numbrit. Nüüd tuli see tekst uuesti ette ja ilmselgelt soovitakse saada mobiiltelefoni number, mis siis siduda konkreetse kasutaja e-mailiga.

Mina näen siin ohtu inimese privaatsusele ning selle tõttu kindlasti ei anna seda numbrit. Samas mõistan USA suurfirma soovi omada ka teiste riikide sidefirmade klientide numbreid. Isegi kui neid ei jagata mõne USA luurefirmaga, siis seotakse edaspidi interneti otsingutega. Teoreetilises näites selliselt, et oled facebookis anonüümse nimega, näiteks Kaisukaru aga selle konto juures on antud sinu mobiiltelefon. Sellisel juhul panebki google A+B kokku ehk saab teada tegeliku facebooki konto omaniku nime. Toodud näide oli muidugi lihtsustatud, sest aliase kasutaja ilmselt ei avalikustaks oma mobiiltelefoni numbrit aga seda ei saa siiski välistada, sest näiteks algselt registreerides võisid seda teha, siis kuu aega hiljem ümber mõelda ning järgnevad 1,5 aastat seda polegi internetis saadaval olnud, KUID google omab vahemälus seda lehte 1,5 aasta tagusest ajast ning selle tõttu oskab kunagi avalikustatud numbri siduda praeguste telefonidega. Kui edasi mõelda, siis ka 3 või 5 aasta taguste lehtedega, mis näiteks praeguseks on kustutatud või lausa domeenina lõpetanud eksisteerimise.

Seega soovitus kõigile, kes hoolivad oma privaatsusest, et google jaoks andmeid andes tasuks olla äärmiselt ettevaatlik. Mis puudutab minu enda gmail postkasti, siis sinna tulevad enamasti need kirjad blogidest, mida olen kunagi kommenteerinud ja mille kohta olen tellinud järelinfot. Üldiselt kõigi tuttavatega suhtlen läbi omale registreeritud domeenide ehk siis teoreetiliselt pole neile ligipääsu kolmandatel osapooltel. Ilmselt olen üks väheseid, kes ei soovi oma kirjavahetuse kättesaadavust mõnele suurfirmale, kes pealegi nende järgi serveerib siis küljeribal ka reklaame.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga