inimesed

Selleks ei pea olema joodik, et Taavi Peetre kombel surra

Kolmapäeval oli meedias info, et Taavi Peetre paadiõnnetuse ja uppumise põhjuseks oli 3x lubatust võimsam mootor ning alkoholi tarvitamine. Just nädal varem oli ühe teise inimesega tulnud jutuks, kuidas õnnetuse kohta ei algatatud uurimist ja samuti ei toimunud lahkamist. Olime järeldustes ühel meelel, et küllap seal oli põhjuseks purjus peaga järvele minek. Minu järeldus oli tekkinud lihtsalt põhjustest vaikimise üle mõeldes ja oleksin arvanud, et küllap vennad läksid ettevaatamatult korraga ühe parda äärde ja meeste raskuse all tuligi vesi sisse. Suuremat mootorit poleks mina arvata osanud.

Ma ei taha siinkohal kumbagi asjaolu rõhutada (liiga rasket mootorit või promille) aga alkoholi puhul on oht õnnetustesse sattuda suurem. See kehtib nii paadiga kalale minemise, autorooli istumise või kasvõi peolt koju tuleku kohta. Jah, isegi see viimane, purjutamiskohast kuni koduni võib olla elu viimane teekond. Mul on väga elavalt meeles umbes kümmekond aastat tagasi sõbra räägitud jutustus (ta oli pärit Kagu-Eestist), kuidas üks tema klassivendadest oli surma saanud. Talvisel ajal oli ka tema olnud purjus, käis siis kellegi pool külas või pidas kusagil pidu, ei olegi täpselt meeles ega ka tähtis, kuid otsustas jalgsi koju minna, mingi mõned 3-5 kilomeetrit. Ometigi oli ta nii väsinud, et jäi mingil hetkel seisma, istus sõiduteele maha ja jäi pea põlvedele toetatult puhkama. Sellises asendis siis sõitiski auto talle otsa. See ei olnud ilus vaatepilt kui pärast tuli auto radiaatori vahelt aju tükke välja urgitseda. Öeldakse küll, et jumal kaitseb joodikuid aga selle soosingu peale loota ei maksa.

Mulle meeldib öelda, et alkohol on tarkade inimeste jook, sest rumalad joovad üle oma taluvuse piiri. Samuti teadmine, et etanool ei ole inimese organismi jaoks vajalik aine (see oli vist Jaanus Mumma jutust kuuldud).

Veelkord, selleks, et alkoholi tõttu õnnetult surma saada ei pea olema joodik või alkoholiga liialdaja. Surmavaks õnnetuseks võib piisata ka väiksest kogusest, sest riske hinnatakse hoopis teisiti kui kaine peaga. Samuti tean endast paar aastat nooremat meest, kellel on 40 % ulatuses maks kahjustatud (ta näeb välja 15 aastat vanemana) ja eriti palju korraga ei saa alkoholi võtta, sest siis kipub tikkudega tuld tegema. Viimane kord pääses tema ja magavad pidulised napilt eluga kui oli toas bensiini maha valanud ja tikku tõmmanud. Kui tahad siit elust lahkuda, siis vali vähemalt selline viis, mis ei nõua teiste kaasa tulemist / kohalolu ega ohusta nende elusid, oleks minu arvamus selliste inimeste tegevusele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga