Müügimaksu kaotamisega oleme Euroopa Liidus punane laternt

Sellel slaidil te näete ühte niisugust graafikut, mida ma olen näidanud ka rahvusvahelistel foorumitel ja siis tuleb mul punastada. Me näeme, et Eesti kohalike maksude osakaal eelarves on Euroopa üks viimaseid, sisuliselt olematu. Kui see oli mõistetav aastal 1993, kuid see ei ole mitte seletatav aastal 2010. Kui Eestis on see 1 %, Lätis on 7 %, siis näiteks Taanis, Šveitsis ja Rootsis on see 70 %. Kohalikud maksud on vajalikud ainuüksi sellepärast, et panna kohalikud juhid reaalselt vastutama oma valijate ees finantstulemuste eest, mitte aga näidata näpuga üles, riigi poole, nagu täna seda tihti juhtub ja tihti ka õigustatult. Paljudes omavalitsustes tekib siis esmakordselt finantsanalüüsi ja juhtimise suutlikkus, mille üle praegu kaevatakse. Suureneb ka kodanike otsene suhe ja huvitatus kohalikust poliitikast ja kohaliku elu korraldamisest.

Georg Sootla ettekande lõik 23. septembril 2010 Riigikogus kui eelnevalt oli seaduseelnõuga 774 kolmanda lugemisega keelustati müügimaks ja paadimaks kohaliku omavalitsuse tulude hulgast alates 2012. aastast. Stenogramm
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&day=23&date=1285225500

Sama teemat käsitles õhtul ka ETV aga loomulikult ei öeldud kajastuses välja, et selle keelustamisega tuleb ka edaspidi meie professoritele Eesti Vabariigi pärast piinlikkust tunda.

(kov) Kohaliku omavalitsuse maksud on Eestis Euroopa Liidu viimasel kohal ehk kõige väiksemad, vaid 1 % aga Rootsis näiteks 70 %. ETV AK 23.09.2010
(kov) Kohaliku omavalitsuse maksud on Eestis Euroopa Liidu viimasel kohal ehk kõige väiksemad, vaid 1 % aga Rootsis näiteks 69 % ja Taanis 73 %. ETV AK 23.09.2010

Õigemini, me võime küll maksud hoida olematul tasemel aga siis ei maksa midagi ka ametnikelt oodata, sest neil pole oma rahakoti tunnet ja kogu finantside eest vastutab Toompea ning Rahandusministeerium.

Leidsin pealkirjas loogikavea ja parandasin selle. Mõtlesin ikkagi, et ilma müügimaksuta oleme punane latern Euroopa Liidu vagunil.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga