Altkäemaksu andnud relvatootja Patria soomukid on kord Pasi ja siis jälle Sisu

Tänane EPL andis teada, et varem olevat Eesti ostnud Sisu XA-180EST markeeringuga soomukeid. Ma olen veendunud, et nad soovisid vältida sõna Pasi, sest see meenutaks seost tootjaga Patria. See relvatootja on aga uurimise all vähemalt neljas riigis relvade müügiga kaasnenud altkäemaksude pärast. Samal põhjusel loobusime umbes 2 aasta eest Soomest järgmise partii soomukite tellimisest. Ametliku põhjenduse järgi ei olevat sobinud järelmaksu ja kasutamise tingimused (piirang soomukeid ümber ehitada).

Pasi XA-180EST soomustransportöör 23. veebruar 2008. Pärnus. Foto Virgo Kruve
Pasi XA-180EST soomustransportöör 23. veebruar 2008. Pärnu paraadil. Foto Virgo Kruve

Lisasin sellele artiklile “Kaitseväele ostetakse 320 miljoni krooni eest 81 Sisu XA-188 soomukit” oma kommentaari:

Üsna huvitav, et varem Pasi nime all tundud soomukid said ühtäkki markeeringuks Sisu. Irw, ega varjunime (SISU XA-180EST) kasutamine ei muuda asjaolu, et ostsime Hollandi kaudu vähemalt neljale riigile altkäemaksu abil relvi müünud Patria kontserni toodangut (sellekohaseid viiteid otsige EPL-i varasemate artklite juures, ei hakka neid taaskord tooma).

Ma vaatasin oma tehtud fotosid ja leidsin 23. veebruarist 2008. pärinevad aastapäeva paraadi järel tehtud pildid sellest varem ostetud soomukist. Küljel oli tal tõepoolest silt SISU aga tahvel soomuki juures teatas:
Soomustransportöör Pasi XA-180EST
Kaal: 15,5 tonni
Pikkus: 7,35 m
Laius: 2,9 m
Kõrgus: 2,77 m
Meeskond: 2+10
Mootori võimsus: 236 hj
Kiirus 95 km/h (vees 8 km/h)
Relvastus: 12,7 mm Browning M2 HB

Mul on hea meel, et leidsime 320 miljonit kasutatud soomukite ostuks aga näe 70 miljonit gümnaasiumi ja kutsekoolide koolilõunast jäi puudu. See näitab praeguse valitsuse eelistusi kui tulevaste kutsealuste 4,5 aasta koolitoidu asemel ostetakse 3,95 miljoni kroonise tükihinnaga soomukeid (Afganistanis on selliseid puruks lastud või kasutuks muudetud vist umbes neli, äkki ka rohkem), mis teeb tonni metalli hinnaks 254 tuhat krooni ehk 254 krooni kilolt. Pole paha! Kui vanametalli hind edaspidi tõuseb, siis võime selle ümber nimetada ka investeeringuks.

Septembri keskpaigast uurib Soome kriminaalpolitsei  Patria relvatööstuse (Pasi soomukid) võimalikku altkäemaksu tšehhidele. Varasemad juhtumid Egiptuse, Sloveenia ja Horvaatiaga.

Peaks uurima ka Eesti kaitseväelaste rolli. Teate küll, meil paljastati spioon Herman Simm, teiste nimetatud riikidega pole sedasi juhtunud ja meil ei tasuks loota, et meie ametnikud on rahaga meelitamisele südametumad kui tšehhid, sloveenid, horvaadid või egiptlased.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga