Pool seagripi H1N1 vaktsiini läks hävitamisele, kahju 10 miljonit krooni

Septembri lõpus hävitati vähemalt pool Eestisse tellitud seagripi A (H1N1) vaktsiinidest, sest inimeste huvi möödunud talvel oli leige ja vaktsiin aegus. Kahju 10 miljonit raisku läinud krooni. Põhjustaja: reformierakonna sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Ma kirjutasin enne seagripi paanika tekkimist, 16. juulil 2009, et see saab olema järjekordne hirmutamise kampaania.

Katkendid artiklist Jätkub seagripiga hirmutamine

Igal aastal sureb hooajalise gripi tüsistuste tõttu maailmas kuni pool miljonit inimest. Asjakohase teavitamise asemel hirmutab meedia praegu inimesi „seagripi”-nimelise H1N1-viirusega, millest põhjustatud surmajuhtumeid pole veel isegi mitte paarsada./…/
Inimeste hirmutamine ohtlike viirustega sai alguse pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid. Kaksiktornide kokkukukkumise järel hoidsid Ameerikat hirmu all siberi katku ehk antraksit sisaldavad kirjad. /…/
Järgmisel sügisel puhkes maailmas SARS-i nimelise gripilaadse viirusega seotud paanika. Esimene teadaolev haigusjuhtum pandi kirja Hiinas Guangdongi provintsis 16. novembril 2002. 26. mail 2003 teatas dailipress.com viitega agentuurile AP, et üleilmne surmajuhtumite koguarv on 715 ja nakatunud on rohkem kui 8100 inimest. 23. mail sai epideemiaoht kuulutatud lõppenuks./…/
2004. aastal puhkes linnugripi-paanika. Seekord oli hirmsaks märksõnaks H5N1. See pidi kohe-kohe nakatama lisaks miljonitele kodulindudele Aasias, kes tuli kasvõi ennetavalt ära tappa, ka tuhandeid inimesi. 30. märtsil 2006 teataski Postimees, et Eesti Vabariigil on võimaliku gripipandeemia puhuks varutud 3000 doosi gripiravimit Tamiflu, mille sobivus linnugripi tõrjeks on kaheldav.
Ainus, mida ei järgnenud ka 2007. ja 2008. aastal, oli suur hulk linnugripijuhtumeid maailmas. Siiski jätkas meedia igal lindude rändeajal linnugripiohust teavitamist.
WHO kodulehe andmetel oli 1. juunil 2009 linnugripi H5N1 tõttu surnud kogu maailmas 262 inimest ja nakatunud 432 inimest./…/
Kuid 2009. aasta kevad sai gripiga hirmutajatele ometigi läbimurdeliseks, sest seekord on haigustekitaja seotud inimesele bioloogiliselt märksa lähedasema liigiga – koduseaga. Taaskord kordub tsükkel, mis meedias juba maha mängitud: iga nädal tuuakse „rindeteateid” ohtliku viiruse levikust. Ometigi kuulutas WHO 11. juunil seagripi A(H1N1) ametlikult pandeemiaks, kuigi sellega sai seostada vaid 141 inimese surma.

https://www.virgokruve.com/246/jatkub-seagripiga-hirmutamine/

Loomulikult on iga inimese surm kurb aga see on samavõrd ka loomulik. Viirused ja haigused ongi üks viise kuidas populatsioonid oma arvukust jätkusuutlikul tasemel hoiavad. Kui isendeid on liiga palju, siis hakkavad ka viirused levima. Kui lugesite eelnevat hoolikalt, siis nägiti surma juhtumeid vaid sadades. Ometigi sureb igal aastal malaariasse umbes 2,5 või 3 miljonit inimest. See tähendab üks surm iga 4,5 sekundi tagant. Ometigi sellest ei tehta probleemi, mis kajastuks maailma meedias rindeteadena.

Samuti vaikitakse maha asjaolu, et 21. sajandil sureb maailmas nälja tõttu samuti 2,5 miljoni inimese ringis. Kes seda arvu täpselt teab, sest rikkad riigid ei vaevu neid laipu kokku lugema ja vaesed ise mõtlevad taolise statistika pidamise peale viimases järjekorras, sest neid huvitab vaid järgmine söögikord.

Kuid nüüd tulles selle seagripi juurde tagasi, siis see oli väga kasumlik äri ravimitööstusele. Nagu viidatud, siis aastaid sai Tamiflu nimelist ravimit müüdud linnugripi jaoks. See kõlbas nüüd isegi seagripile kui Hispaania ostis seda 4 miljonit ühikut. Samal ajal oli riigis umbes sama palju töötuid.

Sellel varakevadel oli skandaal Prantsusmaal kui selgus miljonite dooside vaktsiini raisku minemine. Arvestati, et ravimitööstus oli teeninud selle pealt 2 miljardit eurot, mis nüüd tuli lisakulutusi tehes ka prügiks muuta. Ravimid nimelt on ohtlikud jäätmed, neid ei tohi olmeprügi sekka visata ja kuuluvad hävitamisele eraldi järelevalve all. Kokku oli seagripi hooajal ravimitööstuste kasum 7 miljardit eurot selle vaktsiini tootmiselt.

Võime vaid heameelt tunda, et Eesti pääses kordades väiksema kahjumiga, sest septembri lõpus hävitati pool Eestisse soetatud gripivaktsiini varudest, selle väärtus oli 10 miljonit krooni. Ainus leht mis sellest midagi kirjutas, oli Õhtuleht http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=396416 . Teiste suud olid ilmselt ravimitööstuse reklaamirahast täis topitud. Ainus telekanal, mis sellest rahva raha raiskamisest loo tegi, polnud ka eestimaine, vaid venekeelne PBK http://rus.delfi.ee/daily/pbk/vakcinu-ot-svinogo-grippa-unichtozhat-no-ne-[…]486107

Ravimitööstus on tegelikult räpane äri, kus teenitakse inimeste kannatuste(haiguse) pealt.

Alles eile algas uus kampaania inimeste vaktsineerima kutsumisest. Seesama Kulo Kutsar, kes rääkis meile seagripi ohtudest ja õhutas vaktsiinile 30 miljoni krooni kulutamist, on nüüd tagasi sõnumiga, et inimesed ikka vaktsineeriksid ennast, sest selle teise osa ostetud vaktsiini kasutusaeg saab läbi järgmise aasta alguses. See tähendaks, et prügimäele läheb veel umbes 10 miljoni krooni eest vaktsiini.

Panin selle ka rubriiki Reformierakonna salaliikmed, sest sellel talvel kasutati gripivaktsiini kasulikkuse reklaamis perearst Eero Merilind´u, kes on reformierakonna liige ja väga aktiivse spam kirjade saatja arst.ee registreerinud isik (ilmselt tema nimel koostab ja saadab keegi teine)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga