Pöörlev meedia annab otsad

Elasin üle märgatava kaotuse. Terve DVD plaaditäis läks kaduma, sest DVD kirjutaja läks lolliks ning kirjutas DVD-RW plaadi algusosa uute andmetega üle. See on pöörleva meedia hingusele minek, sest ühtegi uut andmekandjate põlvkonda DVD järel käibele ei tulnud. Õigemini CD ja DVD järel tulnud blue-ray plaadid jäid niššitooteks. Ma ei ole uurinud aga arvan, et selle toorikuid pole isegi müügis, rääkimata siis laiatarbe kasutusest. Minu jaoks on endiselt suurim pöörlev andmekandja see kahekihiline DVD plaat, mis mahutab umbes 8,7 GB andmeid.

DVD-RW plaat on kirjutamisel riknenud ja seal olnud salvestisest esimene pool üle kirjutatud ehk siis andmed on kaduma läinud. Autori foto
DVD-RW plaat on kirjutamisel riknenud ja seal olnud salvestisest esimene pool üle kirjutatud ehk siis andmed on kaduma läinud. Autori foto

See on süüdlane, kes keeldus talletamast minule olulisi andmeid. Ilmselt fotolt ei ole näha aga katsuge siis ette kujutada selle plaadi keskel jooksvat umbes 3 millimeetri paksust heledamat ringi. See ongi koht, mis märkis andmete kaduma minemist. Kui tavaliselt kirjutatakse plaadi sisu kõige sisemistele radadele, siis seekord juhtus plaadi poole kirjutamise pealt mingisugune viga ning selle tulemusel kirjutati plaadi algusosa üle või siis tehti sellest heledast ringist indeks sisule ja lihtsalt esimene pool salvestisest muutus loetamatuks. Tuli üsna segane lause aga selle mõte oli lihtsalt lootusetu olukorra kirjeldamine. Seadme järgi on alles vaid viimati kirjutatud osa ja kui proovin seda kopeerida, siis üsna peatselt annab teate, et tekkis viga lugemisel. Seega võib kogu plaadi sisu lugeda kõlbmatuks. Olen proovinud ka varem sellistelt plaatidelt andmeid taastada aga RW (korduvkirjutatavad) puhul on vähe lootust. Kui oleks tegemist R ehk ühekordselt kirjutatava plaadiga, siis oleks iga kirjutamise kord plaadi jaoks eraldi track (kirjutuskord) aga praeguse RW puhul on nad kõik üks suur 2,1 GB track. Isegi kui mul õnnestuks mingi programmiga ületada see lugemisest teatav viga, siis ilmselt andmed oleksid korrumpeerunud või kasutuskõlbmatud.

Selle kirjutaja olin soetanud 5 aasta eest ja viimasest paarist kuust oli see juba neljas taoline andmekandja riknemise juhtum. Loomulikult olen vahepealsete aastate jooksul puhastanud laserit aga ilmselt on tegemist kas 5 aasta taguste plaatide riknemisega (sellel kõnealusel oli see umbes kümnes kirjutamise kord aga kirjade järgi peaks vastu pidama 1000 x kirjutamist ja kustutamist) või siis seadme vanaduspuhkusele suundumisega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga