inimesedmajandus

Kommerts allutab kultuuri

Turunduses on märgatavad teatavad märksõnad, millega seotakse müügiedu. Kümmekond aastata tagasi oli euro(remont), tänapäeval on öko(ehitus), mahe(toit) ja etno(mustrid). Äriregistris on 680 äriühingut, milles sisaldub sõna “hansa”. Mis sellest, et hansaliit oli keskaegne nähtus, sõna ise on endiselt populaarne, sest ligi 1 protsent ettevõtetest sisaldab praegu või mõnes varasemas ärinimes seda sõna.

Kui tulid need rahvamustritega Hiina ketsid, siis ma olin kohe algusest peale nende suhtes kriitiline. See on kommerts kus toote müügiks otsitakse võimalust teistest eristuda ja võetakse siis näiteks rahvusmustrid. Seejuures igal mustril oli kultuuris oma tähendus aga nüüd neid laotakse ritta ja põiki nii kuidas disainerile pähe tuleb.

EPL-i küsitlus 2. november 2010 ja küsimusele: "Kas etnomustri kasutamine igas võimalikus ja võimatus kohas häirib teid?", vastas 71,43 % "Jah, mis liig, see liig."
EPL-i küsitlus 2. november 2010 ja küsimusele: "Kas etnomustri kasutamine igas võimalikus ja võimatus kohas häirib teid?", vastas 71,43 % "Jah, mis liig, see liig."

Mina vastasin sellele loomulikult jah, et etnomustritest on mürgitus.

Kui 15 aastat tagasi oli populaarne toote kvaliteeti iseloomustada sõnaga euro, siis nüüd on asemele tulnud öko, mahe, etno, õiglane(kaubandus) ja muud omadused, mida seotakse toodetega.

See meenutab mulle 19. sajandi lõppu kui inimesed oli avastanud radioaktiivsed ained ning alles õppisid neid tundma. Loomulikult ei oldud kiiritusest kuulnud (seda ei olnud veel avastatud) ja pimedas helendamist peeti lihtsalt imepäraseks omaduseks ja argumendiks kõrgema hinna küsimiseks. Üks taolisi aineid oli raadium (radoon), mis leidis tee isegi hambapastasse, sest taolise lisandiga toode pidi hambad kohe eriti valgeks tegema.

raadium viitas millelegi kvaliteetsele
Raadiumi nimi viitas millelegi väärtuslikule, kvaliteetsele
raadium tootjad armastasid oma toodete nimes
Tootjad armastasid panna seda oma toodetele.
raadium õlu ja kondoomid
Raadium õlu, raadiumi kondoomid...
raadium sigaretid
... ja raadiumi sigaretid ning lõbus õhtu oli garanteeritud

Eelnevad pildid ja näited Raadiumi kasutamisest olid 10. oktoobril 2010 ETV2 kanalil eetris olnud seriaalist: AegRuum Loodusteaduste ajalugu, 4/ 6: Kas on võimalik toota piiramatult energiat?

Kuigi euro, öko, light, mahe või mis ükskõik teise sõnaga märgistatud tooted on inimesele ilmselt ohutumad kui radooniga hambapasta, ei ole turunduses muutust toimunud. Igal kümendil on oma märksõna, millega märgistatud tooted või teenused võiksid tarbijaid paremini konksu otsa võtta. Tänapäeval on sellisteks veel digi, e ja i. Näiteid digilugu, digiretsept, digitelevisioon, e-riik, e-erakond, e-ained ja ingliskeelses ruumis iPod, iPhone, jne.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga