internettpoliitika

Sven Mikser kannab vastutust uute esimeeste põlvkonna eest?

Kaks päeva järjest on EPL arutlenud teemal, et erakondade esimehed peaksid olema noored ja parteid peaksid loobuma Laarist, Savisaarest ning Ansipist. Vaataks ikka ära, kuidas Mikser hakkama saab ja alles siis ekstrapoleerime andmed teistele erakondadele.

Sven Mikser täitis 1. detsembril 2002 kaitseministri ametit kui jäi sellele pildile Toompea taustal. Foto Virgo Kruve
Sven Mikser täitis 1. detsembril 2002 kaitseministri ametit kui jäi sellele pildile. Foto Virgo Kruve

Ma sain aru, et kogu meedia tegi panuse debatis Pihl-Mikser just viimasele, sest temas nähti trooja hobust SDE sisemiseks lõhkumiseks. Mõelge, valimisteni on jäänud 5 kuud ja erakond vaevleb sisetülide ning intriigide käes ja pole selge, kelle pilt tuleb valimismaterjalide trükkida või millised saavad olema peamised eesmärgid. Loomulikult kiitsid ajalehed Mikserit ja telekanalid andsid talle eetriaega, sest temas nähakse praegusele valitsusele sobivat poliitikut. Praktiliselt ei räägitud tema Keskerakondlikust päritolust, kus ta sai oma poliitiku ja ministri esimesed kogemused ning loomulikult Riigikogu mandaadi. Arvatavasti ollakse veendunud, et pettumus aatekaaslastes on nii suur, et ta pigem vaatab ansiplaste ja laarikute poole.

Eilses ajalehes tõi Priit Simson näiteid Soome parteide kohta, kus erakondi juhivad nooremas keskeas mehed ja naised aga meil on selleks pigem keskeakriisi läbinud või pensionieelikud.

Kolmekümnendates eluaastates esile kerkinud ja 39-aastaselt peaministriks saanud Edgar Savisaar elab ilmselt endiselt lembehetkil ajas, mil ta oli noor ja jõudu täis ning kamandas rahvast Balti ketti. Nüüd on ta 60. Laar kujutab ka ilmselt ette, et on noor ja dünaamiline liider, kuid tegelikult on 50-aastane. Ega Ansipki ole noor mees – 54. Hiljutine sotside liider Jüri Pihl on 56.

http://www.epl.ee/artikkel/586369

Tänases lehes jätkab sama teemat eelneva ajakirjaniku eakaaslane Kaarel Tarand, kes on oponeerival seisukohal ning selgitab, miks praegustel noortel on karjäärivõimalused napimad. Ta jääb arvamusele, et Ansip ja Laar võiksid jätkata sest:

Pealegi, neetult kallis oleks neid mehi neli-viis aastakümmet pensionärina pidada.

http://www.epl.ee/artikkel/586449

Siin ma jään küll arvamusele, et need kaks meest tuleb avalikust teenistusest võimalikult kaugele saata. Tehku oma reforme erasektoris, mitte kogu rahva peal. Ühiskonnale on odavam neile pensioni maksta kui sellest mõnevõrra rohkem palgana ning lisaks saada Euroopa Liidu esimese kolme riigi hulka kuuluva majanduskriis ja tööpuuduse. Seejuures noorte (alla 26 aastaste) tööpuudus on meil 40 protsendi ringis ning sellega oleme Euroopas lausa teisel kohal. Seega ei maksa Kaarel Tarandit võtta tõsisemalt kui ükskõik millist teist kolmikliidu suuvoodrit.

Tulles tagasi Sven Mikseri ja parteide esimeeste põlvkonnavahetuse juurde, siis ootaks sellega ära 6. märtsi valimised ja saaks siis teada, kas kuiva püssirohtu oli vanade meeste (vanemate esimeeste) või verivärske esimehe salves.

Mikserile soovin pilvitut taevast ja edu valimistel. Ma muidugi tean, et nad vahivad endiselt parempoolsete poole aga ta on vähemalt jõudnud ennast harida ega pea Mart Laari kombel kelkima, et tema valitsuses olid profaanid koos. Kes ei mäleta, siis selles valitsuses oli siseministriks endine poliitvang, kes võitles korrakaitsega nüüd seestpoolt, sotsiaalministriks perekondlik kommunismiehitaja ja justiitsministriks katlakütja. Teiste kohta ma näiteid tooma ei hakka, sest needki olid piisavalt piinlikud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga