inimesedpoliitika

Tõmblused 6. märtsi valiminimekirjade ümber

Isegi poliitikud on ära tabanud, et vanaviisi enam ei saa ja süsteemis on vaja muutusi. Kui suvel tekkis ärimees Mati Väärtnõul uue erakonna asutamise mõte ja sügisel hüppas samale vankrile Ingvar Tšižikov Rahvaliidust lahkumise järel, siis nädalavahetusel avalikustas perekond Mart ja Martin Helme kava rünnata partokraatiat üksikkandidaatidest koosneva nimekirjaga.

Need kaks ärimeest näitasid, et väga raske on kokku saada erakonna asutamiseks vajalikud 1000 liiget. Varasematel valimistel korduvalt osalenud Mart ja Martin Helme vajavad vaid kümmet mõttekaaslast, et “oma nimekiri” üle Eesti välja tuua. Samuti raha kautsjoniks 8700 krooni kandidaadi kohta ehk 104 400 krooni kokku. Muidugi, see summa on vaid algus, sest reklaami tuleb ka teha ja oma seisukohti tutvustada. Asjaolu, et osaled parteide vastu ja protestikandidaadina ei anna veel isikumandaati, mida üksikkandaat vajab valituks osutumiseks. Ilmselt said nad innustust Indrek Tarandi möödunud aasta edust aga nad jätavad arvestamata, et Indrek Tarand sai kasutada pikki aastaid televisiooni oma huvides, sest saade “Teletaip”, “Põhjala pärlid” või “Targem kui 5B” jõudsid aastate jooksul sadade tuhandete vaatajateni ning need kõik said üle Eesti tema poolt hääletada. Riigikogu

Seda üksikkandidaatide teemat puudutas esmaspäeval Vikerraadio keskpäevases “Uudis+” saates ja eile oli Terevisioonis Juhan Kivirähk. Temalt küsiti, et mitme üksikkandidaadi sisse saamist ta ennustab ja vastas, et praeguseks välja käidud nimede seast mitte kellelegi. Ma olen samal arvamusel, sest ei kujuta ette 10 inimese leidumist, kes tahaksid Helmedega samade vaadete alusel kandideerida. Samas on isa ja poeg ära jaganud, et nende varasem erakond Rahvaliit on kaput ja uut nad teha ei jõua ning selle pärast siis räägivad üksikisikuna kandideerimisest.

Martin Helme ja Mart Helme kandideerimised Riigikogu, Euroopa Parlamendi ja kohalikel valimistel. Allikas: vvk.ee
Martin Helme ja Mart Helme kandideerimised Riigikogu, Euroopa Parlamendi ja kohalikel valimistel. Allikas: vvk.ee

Sellest tabelist näeme, et Mart Helme kandideeris Rahvaliidu nimekirjas ja sai 493 häält. Siis kandideeris ta 2004. aastal Euroopa Parlamenti samuti Rahvaliidu nimekirjas ja sai üle Eesti 1289 häält. Tema poeg Martin Helme oli nendel valimistel üksikkandidaat ja kogus isast rohkem hääli ehk 1475. Ka järgmistel Euroopa Parlamendi valimistel osales ta üksikkandidaadina ja sai üle Eesti 9832 häält ja valimistel osalemise rõõmu. Neli kuud hiljem kohalikel valimistel kandideeris ta Pärnu linnas ja sai 528 häält ning sellest ei piisanud mandaadi saamiseks Pärnu volikogus.

Seega, üksiku kandideerijana saad osalemise rõõmu ja riik saab 8700 krooni tulu, muud midagi. Samuti lähevad sellisele kandidaadile antud hääled tühja ja kasu savad sellest hoopis suuremad erakonnad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga