inimesedmajandus

EMT iseteeninduse tase langes

Mida aasta edasi, seda kehvemaks läheb EMT  e-teenuste osa. Mind ei häiri mitte ainult virvendavad reklaamid, vaid nüüd iseteeninduse asemel avatud e-teenindus on puhta õudus.

Kunagi sai EMT-s väljavõtteid teha soovitud kuu kohta ja vähemalt aasta pikkusel perioodil. Siis kadus see võimalus ära ja tuli vaid 3 viimase kuu väljavõtte võimalus. Samas pole ilmselt väga palju neid, kes vajaksid väljavõtet eelmisest aastast aga samas selle võimaluse puudumine tundub ahistavana. Justkui EMT sooviks oma kliendile anda 3 kuu pikkuse mälu, et siis ta ei saa hinnatõusudest aru.

See praegune e-teenindus on vist loodud oktoobri lõpus ja mina tegin mitu katset sinna siseneda aga edu ei saavutanud. Esmalt proovisin ID-kaardiga aga seal nõuti e-maili aadressi, mida ma ei soovinud anda ja loomulikult siis edasi ei saanud. See tundub üsna tobe, et tuvastad ID-kaardiga ja siis saadetakse e-mailile mingi kood või kinnitus ja alles siis saad teenuste lehele ligi. Igatahes e-maili ma ei sisestanud, olen selle neile varem andnud ja igasugust spam voogu tuleb juba piisavalt.

EMT iseteenindus teatab ekslikult "Meiega oled esimene" kui ei lase isegi kasutajat sisse. Autori foto.
EMT iseteenindus teatab ekslikult "Meiega oled esimene" kui ei lase isegi kasutajat sisse. Muutsin kasutajanime loetamatuks. Autori ekraani pilt.

Teise katse tegin siis mobiili numbri ja parooli sisestamisega, millega sain ligi vanasse iseteenindusse. Vaatasin järgi need paroolid, millega sain varasemale iseteenindusele ligi ja sisestasin nii numbri kui salasõna varasemaga identselt aga süsteem teatab, et “Sisestatud kasutajanimi või parool on vale”. Heaküll, mõtlen siis ette panna 372, sest varem sisestasin ilma selleta. Muutust endiselt ei toimu ja sisse ei lasta. Kontrollin telefonist viimati saabunud parooli järgi ka üle, et salasõna oli õige. Seejuures EMT leht kirjutab: “NB! Esimesel korral sisenedes saad kasutada kasutajanimena oma mobiilinumbrit ja paroolina oma SMS parool”. Proovisin ka ühe teise numbri paroolidega aga tulemus oli sama. See pole väga suur tõenäosus, et kahe numbri salasõnad on järsku valeks osutunud, kuigi nendega sai eelnevalt ilusti sisse.

Igatahes tegi EMT e-teenindusse sisenemise ebameeldivaks ja ma rohkem ei hakanud üritama. Enamasti pole sinna ka asja, sest arved on mul tellitud kas paberil või e-mailiga ja mingeid uusi teenuseid suletud luku tagant ka soovida ei oska. Ma vaatan selle asemel hoopis mõne teise operaatori poole, kes ei tee e-teenuse kättesaadavust raskeks. Ilmselt kuidagimoodi saaksin ID-kaardi või pankade paroolidega ka sinna EMT-sse oma kontole sisse muugitud aga ma ei näe sellel vaeval põhjust.

Ma oletan, et EMT tahtis lihtsalt mõned miljonid kulutada nagu SEB ja tegi lihtsalt kujunduses suuremad ümberkorraldusi. Kuna välimus ei sobinud kokku varasema süsteemiga, siis tuli loomulikult ka kogu kood ümber muuta ja tulemuseks võiski olla, et kaks numbrit ja nende SMS parooli enam ei toiminud. Seejuures SEB on alles jätnud oma varasema versiooni ja kasutan seda edasi, sest seal on kõik palju läbimõeldub. Näiteks esimesel korral uude süsteemi sattudes kulutasin vähemalt 5 minutit otsimaks seda kohta, kus sai väljastada virtuaalsed krediitkaarti (U-kaart) ja ei leidnuki seda, isegi mitte samast rubriigist, kus see asus vanas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga