inimesedpoliitika

Valimised kuulutatakse välja

Riigikogu valimised peab president välja kuulutama hiljemalt 3 kuud enne tähtajaliste valimiste toimumist. Seega oleks viimane aeg seda teha 6. detsembril aga Toomas Hendrik Ilves teeb 29. novembril selle teatavaks. ETV-s on kell 18.30 sellel teemal ka erakorraline saade või õigemini tema pöördumine.

Mida see tähendab meie kui valijate jaoks?
Ennekõike seda, et uut parteid nendel valimistel ei tule. Olid küll e-erakond ja Ingvar Tšižikov aga parim uuendus võib olla varem erakondade nimekirjades kandideerinud perekond Helmede esinemine üksikkandidaatidena. Seejuures oleks minu arvates pidanud erakond olema registreeritud juba valimiste väljakuulutamise päevaks.

Riigikogu valimise seadus
https://www.riigiteataja.ee/akt/13188851

§ 26. Erakond

(1) Riigikogu valimistel võib osaleda erakond, kes on kantud mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrisse hiljemalt kandidaatide registreerimiseks esitamise viimasel päeval.

(2) Justiitsminister saadab Vabariigi Valimiskomisjonile erakondade nimekirja kolme tööpäeva jooksul pärast valimiste väljakuulutamist. Nimekirja kantakse erakonnad, kes on mittetulundusühingute ja sihtasutuste registris valimiste väljakuulutamise päeval.

Mina loen sellest välja, et alates tänasest kolme tööpäeva jooksul edastab Justiitsministeerium registreeritud erakondade nimekirja VVK-le ning osaleda võivad ainult selles nimekirjas olevad erakonnad. Samas esimene punkt justkui lubaks osalema kuni 20. jaanuarini registrisse kantud erakonnad aga võime üsna kindlalt eeldada, et selleks kuupäevaks pole ka muutust toimunud.

Praegu on küsimus pigem selles, et kas Rahvaliit ja Eestimaa Rohelised üldse ületavad valimistel künnise või näeme hoopis 4 erakonnaga parlamenti. Sellisel juhul oleks mõttekas nende kahe erakonna poolt mitte hääletada, sest lased hääle lihtsalt raisku.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga