Vastulause ERR-i artiklile Andrei Andrejevi Reformierakonda kuulumise teemal

ERR-i uudiste portaal kirjutas artikli, et Kesknädal ja konkreetsemalt mina vaikisime maha tapjana süüdi mõistetud mehe kuulumise Keskerakonda. “Kesknädal vaikis maha tapja kuulumise Keskerakonda” http://uudised.err.ee/index.php?06220174

Saatsin sellele toimetajale selgituse, miks ma ei maininud Andrei Andrejevi puhul tema kunagist kuulumist Keskerakonda ja tegemist ei olnud millegi maha vaikimisega. Kahjuks sain vastuse, et võin selle avaldada artikli juures kommentaaris. Seega tüüpilisele õukonnameediale pandi pauk ära ja hiljem öeldi, et võite edasi võidelda kusagil põõsastes kui veel huvi pakub. Lugeja loeb pealkirja, umbes pooled jõuaksid teksti lõpuni ja ehk veerand vaevub kommentaare klikkima. Seega pole erilist mõtet kommentaari kirjutada kui selle autentsus pole teada ehk ükskõik kes võib selle vastulause kirjutada ERR-i portaali.

Seega leidsin, et peaksin selle avaldama oma blogis:

Minu vastulause ERR-i artiklile http://uudised.err.ee/index.php?06220174 on järgnev:

Erakonnaseaduse § 5. lg 1) ütleb, et “Üheaegselt võib kuuluda ainult ühte Eestis registreeritud erakonda.” Praktikas on see tähendanud, et erakonna liikmelisust loetakse hilisema avalduse esitamise järgselt. Seega oli alates 8. veebruarist 2005 tegemist Reformierakonna liikmega ja vastavalt määratleti teda ka Vabariigi Valimiskomisjoni leheküljel 2005. aasta kohalikel valimistel. Artikkel käsitles hoopis 2009. aasta suvele järgnenud sündmusi ja mitte Andrei Andrejevi elulugu. Me kõik teame, et Andrus Ansip kuulub Eesti Reformierakonda aga vähemalt minul ei tuleks pähe tema eelnevat EKP liikmeks olemise mainimata jätmist tõlgendada kui maha vaikimist.

Andrei Andrejev kandidaadi ankeet.jpg [Sünniaeg: 13.02.1971. Sünnikoht: Kohtla-Järve. Erakondlik kuuluvus: Eesti Reformierakond

KANDIDEERIS REFORMISTINA: Andrei Andrejevi 2005. aasta kohalike valimiste ankeet.

1. jaanuari 2011 jõustuv Erakonnaseaduse redaktsioon ütleb selgelt, et liikmeks olemist loetakse hiljem esitatud liitumisavalduse järgi.

§ 81. Erakonna liikmete nimekiri

(3) Kohtu registriosakond märgib erakonna liikmete nimekirja liikmelisuse lõppemise seoses:
2) teise erakonda astumisega, kui teise erakonda astumise aeg on hilisem;

https://www.riigiteataja.ee/akt/13325093

Sellest tulenevalt tähendas uue liitumisavalduse esitamine ka seda, et varasem kuuluvus märgitakse lõppenuks.

One thought on “Vastulause ERR-i artiklile Andrei Andrejevi Reformierakonda kuulumise teemal

 • 1. detsember 2010 at 21:17
  Permalink

  mnjah. aga 1. jaanuar 2011 pole veel käes kulla Virgo. hetkel ei kustuta register kedagi vaid laseb erakondadel endal selgeks vaielda, kelle liige.

  sul peab ikka tõsiselt kõva pettumine olema, et refom nii pinnuks silmas. millest nad su ilma jätnud on? ei võtnud tööle või ei lasknud piruka juurde?
  – – –
  Virgo lisab. Praegu kehtiva seaduse järgi saab inimene olla ühes erakonnas. Samas kehtib erakondade vahel kokkulepe, et uude erakonda astumine lõpetab varasema kuulumise. See olukord reguleeritakse 1. jaanuarist jõuga ning varasemast erakonnast lihtsalt kustutatakse ära.

  Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga