Sotsiaalmeedia kui kogumise objekt

Sotsiaalmeedia on muutumas omamoodi hobiks ja kollektsioneerimise objektiks. Kellelgi ei ole telefoni mitme erineva operaatori juures aga mitu erinevat sotsiaalmeedia platvormi tunduvad mõistetavana. Leidsin näiteks ühe välismaalase, kellel oli 15 erinevat sotsiaalmeedia lehte.

sotsiaalmeedia kogumine 15 profiili.
sotsiaalmeedia kogumine 15 profiili.

Küsimus on pigem selles, et kas me jõuame kaasa joosta järjest uute põnevate platvormide ja lahendustega ning neile kõigile oma kontod teha. Näiteks piltide leht flickr on Eestis üsna mitme aadressiga kloonitud. Samuti tundub hetke populaarseim olema facebook, mis võttis selle koha üle Orkutilt. Samuti võib sotsiaalmeedia hulka lugeda youtube videod, secondlife, netlog´i ja veel midagi.

Kui ma hakkan meenutama, siis olen olnud sotsiaalmeedia trendide suhtes pigem sabas sörkija kui trendi märkaja. Näiteks rate.ee oli juba EMT-le maha müüdud kui mina sinna omale konto tegin. Orkutiga liitumise ajaks oli see juba populaarsuse kaotanud. Samuti võib öelda twitteri kohta. Praegune facebook täidab justkui kõik eelnevad lahendused, sidudes kokku sõprade kirjutatud ja leitud lingid kui enda pildid, videod ja tekstid.

Kuid selle kõige juures unustame endalt küsida, et mille nimel me seda infot enda kohta välja jagame. Ma saan aru noortest, kellel on kambavaim ja vajadus üksteise järel nuhkida, et kes on kelle sõber või kes on paarid aga täiskasvanutel peaks see juba üle olema läinud. Ma saan aru, et facebook on hea koht oma suhete üldsusele teavitamiseks. Näiteks sadakond aastat tagasi pandi ajalehte kuulutus, et perepoeg X ja peretütar Y on kihlunud või õnnitleti vastseid vanemaid lapse sünni puhul. Tänapäeval paneb uhke äsja emaks saanu pildi ja saadab info sihtgrupile. Ainus vahe on selles, et massimeedia ajal lugesid teadet paljud tundmatud inimesed, nüüd saad sotsiaalmeedia vahendusel kindlat sihtgruppi teavitada.

Siiski olen arvamusel, et sotsiaalmeedia on pigem enese näitamise ja kiita saamise koht ning mitte sedavõrd uus kui me tahaksime arvata. See, mis meie vanemate puhul leidis aset külajuttude ja kõlakatena, liigub tänapäeval elektronide kiirusel ja perfektselt taasesitamist võimaldaval viisil. Seega, tuleb olla ettevaatlikum üleüldse info avaldamisega, sest hiljem pole seda praktiliselt võimalik olematuks teha.

Mina olen kehv sotsiaalmeedia rakenduste koguja, sest blogist piisab mulle peaaegu täielikult. Selle tõttu oli eelpool toodud pildil minu kasutatavaid lehti ainult 2.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga