Oli artikkel “Ajud koju” ja president tegi kampaania “Talendid koju”

Järgnevalt üks näide, et president Toomas Hendrik Ilvese algatatud kampaania “Talendid koju” on sisult tühi ja täidab ainult propaganda eesmärki.

3. juunil 2006. aastal kirjutas Priit Pullerits Arteris loo pealkirjaga “Ajud koju”, kus rääkis molekulaarbioloog Marg Loogist, kes välismaalt leidis rahastuse oma laborile ja kutsus tööle välismaale läinud noori.

Priit Pullerits "Ajud koju" ajakirjas Arter 3. juunil 2010. Autori foto
Priit Pullerits "Ajud koju" ajakirjas Arter 3. juunil 2010. Autori foto

Selle artikli ilmumise ajal oli Toomas Hendrik Ilves veel Euroopa Parlamendi saadik ja presidendiks oli Arnold Rüütel. Samuti oli jäänud umbes 3 kuud uue presidendi Ilvese troonikõne sõnastamiseni: Teeme Eesti suuremaks.

Miks me siis tõmbleme ka 4 aastat hiljem välismaale läinud inimeste tagasi tuleku nimel ja praegune president on sellest leidnud omale tööülesande? Ma arvan, et oma osa selles on kadedusel, sest neil seal võib minna paremini kui meil siin mudas ja meie rahvuslikus loomuses on takistada kõiki meist edukamaid. Seega, kõik eestlased olgu ühtemoodi vööni mudas.

Samuti on see parem kampaania televisiooni ja ajalehtede jaoks kui Lennart Meri rukkilille märkide jagamine, sest mõjutab tõenäoliselt palju suuremat osa ühiskonnast.

Mis puudutab sõnade valikut, kas ajud või talendid, siis ilmselt vaadati Kadrioru lossis praegu teles jooksvat TV3 seriaali “Eesti talent” ja saadi sealt idee panna pealkirjaks “Talendid koju.” Olen ka varem kirjutanud kuidas erinevatel kümnenditel on märksõnad edukamaks turunduseks. Näiteks eelmise sajandi lõpus oli hea asi hansa, siis tuli euro(remont), nüüd on öko, mahe ja muud taolised sõnad.

Mulle meenus just 1990-ndate alguse ajalehes “Meie Meel” olnud karikatuur, kus kahe tegelase vahel oli dialoog ajude äravoolu teemal. Üks küsis teiselt, et mis tal on õla peal ja talle vastati midagi, mis mul meeles ei ole aga küsija ütles selle peale, et “Ma mõtlesin, et see ongi ajude äravool.”

Ilvese tegemisi kampaanias saame ilmselt edaspidi ka rohkelt näha, sest oleks ju ikka väga piinlik kui USA pärituolu mehe ajal põgeneb Eestist välismaale rohkem inimesi kui seda juhtus Arnold Rüütli ajal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga