“Inimeste partei” valmistub valimisteks

Seriaali soovitus soome keele oskajatele.

23. detsembri seriaal "Inimeste partei" arutab valmistumist aasta pärast toimuvateks valimisteks. Tegelikult on Soome valimised 2011. kevadel ehk märtsi keskpaigas. Kaader areen.yle.fi kordusest
23. detsembri seriaal "Inimeste partei" arutab valmistumist aasta pärast toimuvateks valimisteks. Tegelikult on Soome valimised 2011. kevadel ehk märtsi keskpaigas. Kaader areena.yle.fi kordusest

http://areena.yle.fi/video/1564542

Eile (23.12.10) eetris olnud ja 7 päeva veebis kättesaadavana olev soomlaste “Inimeste partei” väärib vaatamist kõigil poliitika huvilistel inimestel, sest seal on teemaks lähenevad valimised ja kampaaniaks loosungite sõnastamine. Mõnede tõsiste variantide järel “ausama poliitika poolt”, “vennad ja õed, kõik vaeste rõhumise vastu” või “luuserid ja paadialused tööle”, jõuti kõige blondimani (paremal istuv naine), kes pakkus välja “haistaaka kaikki paska” (tõlge: nuusutage kõik paska. Meil umbes: närige pori). Ilmselt iseloomustab see ka meie poliitilist valikut, sest suurtes joontes saad hääletada selle sama kamba poolt, mis oli ka eelmisel korral.

Kui juhataja pakkus tõsisemalt ja ilma roppude sõnadeta välja “tiettyä muutos” (teatud muutus/vahetus), tundus see justkui Barack Obama (Change We can Believe in) või Keskerakonna (Vahetust!) loosungitena.

Samuti selgus, et juhataja (laua otsas) ei suuda midagi halba öelda ja peidab selle ära. Näiteks sai öelda: “Soome on tore riik.” Kui pidi ütlema, et Soome on enesetappude tipus olev maa, siis selle asemel ütles: “soomlastes on teatavat enesehävitust.” Samuti moondus lause: “Väljas on halb ilm,” ning selle asemel kuulsime: “Väljas on teatavad pikniku takistused.”

Edasi kandus arutelu juba natuke vähem huvitavatele teemadele, et kas tuleks kuuendana homoabielud legaliseerunud Portugali järel ka Soomes see teemaks võtta. Seal oli arvamuste lahknemine ja tehti ettepanek alguses anda luba lesbide abiellumiseks. Meeste vahel toodi näide, et kahest naisest koos kannatab filmi vaadata aga katsu sa kahte meest koos filmis vaadata ning selle pärast pole ka homode abielud kohe vastuvõetavad. Nendeni tuleks jõuda alles pärast lesbidele taolise õiguse andmist.

Mis mulle selles seriaalis meeldib, on kiire dialoog ja üsna ladus montaaž. Pole selliseid tardunud kaadreid nagu näiteks meie oma “Riigimehed” seriaalis seda võis näha.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga