Valimiste ja mandaatide statistika

Vabariigi Valimiskomisjoni lehel on järgnev graafik, mis kujutab erinevatel Riigikogu valimistel välja jagatud mandaatide hulka.


.

Minu tähelepanu pälvisid järgnevad asjaolud.

Mandaatide hulk on püsinud sama Tallinnas Mustamäe ja Nõmme ringkonnas ning Pärnumaal. Kõige suurema kasvu on teinud Harju ja Raplamaa, mis 1995. oli 11 ja nüüd 14 mandaati. Samuti on kasvanud Lasnamäe, Kesklinna ja Pirita  ringkond, kus  nüüd on 11 mandaati.  Seevastu Võru ja Põlvamaa on 2 mandaati kaotanud ning  jäävad 9 koha peale.

Varasemate valimistega on saadikuid kaotanud ka Järva ja Viljandimaa (2), Hiiu-, Saare- ja Läänemaa (2) ning Jõgeva- ja Tartumaa (2).

Ega sellest postitusest ja graafikust mingit olulist tõde ei selgunud, vaid lihtsalt rahvastiku rändest tulenevad arengud. Joonte järgi tegid eriti suure kukkumise läbi Lääne- ja Ida-Virumaa aga need olid varem ühtne ringkond ja pärast nende lahku löömist on nende üldarv püsinud üldjoontes sama. Ainult seekord kaotas Lääne-Virumaa ühe koha ja on kõige väiksem ringkond.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga