blogid ja internettmajandus

Facebook võib olla 7 korda kallim kui Eesti riigi eelmise aasta eelarve

Mina ei ole kasutanud British Airways teenuseid. Börsil on aktsiate hinna järgi tegemist 3 miljardit £ maksva firmaga. Yahoo! väärtus börsil on 14 miljardit £, eBay lausa 24 miljardit £. Hiljuti said investorid 900 miljoniga tükikese Facebookist, mis annaks terve firma hinnaks 32 miljardit £. Kuidas saab olla, et interneti suhtlusportaal FB on 10 korda väärtuslikum kui lennufirma British Airways?

Õhus on tunda dot com buumi kordumist 11 aastat hiljem. Eesti Vabariigi eelarve kulud olid 2010. aastal 5,40 miljardit € ehk 4,46 miljardit £ ja see on mõistetav, et lennufirma 3 miljardit on väiksem number kui Euroopa Liidu liikmesriigi kulud. Ometigi tähendab FB ~500 miljonit kasutajat ja hinnasilt 32 miljardit £, et üksik konto (osalus) siin on väärt 64 £ ehk 52,67 € (823 krooni). Seejuures ma ei teeni Facebookile sendi eest kasumit, sest 1) ei kliki reklaamidel, 2) ei ole ühegi firma fänn. Kust tuleb see meeletu raha 10 lennufirma tulu tagasi teenimiseks?

Facebook teenib tulu ainult reklaami näitamisest ja miski ei väldi sellega orkuti, rate, netlogi või ükskõik millise teise sotsiaalvõrgustiku kombel unustusse vajumist. Lennukitega reisib kümneid miljoneid inimesi, kes maksavad teenuse eest. Facebooki 500 miljonist kasutajast klikib reklaamidel ilmselt 1-2 % inimestest ja nendest jõuavad majandusliku tehinguni ehk 1/4. Ainus põhjus miks interneti aadressi ja sisu hind saab olla sedavõrd hiiglaslik, on hulgaliselt juurde trükitud rahale paigutuse otsimises.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga