inimesedmajanduspoliitika

Riigikogu kandidaatide esitamiseks on aega 2 nädalat

Riigikogu valimistel kandideerida soovijale on jäänud aega 2 nädalat, et esitada dokumendid Vabariigi Valimiskomisjonile. Praeguse seisuga on seda teinud 2 üksikkandidaati. Leo Kunnas Harju- ja Raplamaal  ning Raimond Ellik Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal.

Ma arvan, et mõlemale mehele jääb vaid kohustus maksta riigile 8700 krooni või 556,04 € riigilõivu ja saada selle vastu kandideerimise rõõm.

Uut poliitilist jõudu on üritatud luua alates Pronksiööst (26. aprill 2007). Järgneval aastal tehti seda koristustalgutega Minu Eesti – Teeme Ära. Sellele järgneval 2008. aastal korraldati mõttetalgud. 2009. aastaks olid talgud oma köitvuse kaotanud ja kogu tähelepanu läks teatri NO99 etendusele “Ühtne Eesti”. Nende talgute ja etendusega juhiti kõrvale tähelepanu sellelt öölt kui ansiplased ja laarikud korraldasid pisargaasi ja kumminuiadega rünnaku ühiskonna terviklikkuse vastu. Nad olid vaevalt 2 kuud varem saanud valimistel hea tulemuse ja valitsuses olnud vaid mõned nädalad ning neil oli kõike suutmise tunne ja mis see ühe ausamba liigutamine siis ikka ära ei ole. Tuli välja, et samba füüsiline liigutamine oli lihtne aga inimeste emotsionaalne trauma sellest palju suurem. Venelased nägid oma rahvuskaaslasi politsei poolt rünnatavana, eestlased tajusid riiki ebaturvalisena. Ärgem unustagem, et umbes 1/3 siin elavatest inimestest on mõnest teisest rahvusest ja isegi kui nad ei saa valimistel oma häält anda, siis poliitikute kallaletung nende identiteedile tuleb bumerangina ka meile tagasi. Ma isegi ütleks, et majanduskriis oli pooles ulatuses Pronksiööst tingitud.

Tabel eesti majanduse SKP langus ja majanduskriis 2007 I kvartal kuni 2010 II kvartal. Statistikaameti andmete põhjal graafik Virgo Kruve. Eesti SKP on olnud netatiivne 2007. I kvartalist kuni 2010. I kvartalini.Graafik: Statistikaameti andmetel Eestil SKP väärtuse muutus, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga (protsentides). Esitatud ajavahemikul 2007 I kvartal kuni 2010 II kvartal – SKP oli miinuses I kvartalist 2008 kuni I kvartalini 2010. Statistikaameti andmete põhjal graafik Virgo Kruve.

See graafik pärines artiklist: Eesti majanduskriis on kestnud 2 aastat
https://www.virgokruve.com/578/eesti-majanduskriis-on-kestnud-2-aastat/

Isegi kõige suurem Reformierakonna ja IRL-i toetaja ei saa eitada SKP langust vahetult pärast Pronksiöö korraldamist.

Kahjuks ei ole majanduskriisist välja tulemine sedavõrd lihtne, sest emotsionaalne mälu kestab kaua ja seda hoitakse meedias (eriti Kanal 2) aktuaalsena.

Minu jaoks on pettumust tekitav, et 6. märtsil 2011 peame valima nende samade erakondade vahel, mis osalesid ka eelmisel korral.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga