Võlgniku ja võlausaldaja kohtumine

Eile algas 4 päeva kestev Hiina Rahvavabariigi presidendi Hu Jintao ja Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Hussein Obama kohtumine.

Võlausaldaja Hiinast ja võlgnik Valgest majast kohtumas.
Võlausaldaja Hiinast ja võlgnik Valgest majast kohtumas.

Minu jaoks on tegemist justkui võlakirju välja kirjutava ameeriklase ja neid ostva hiinlasega, kes üritavad ilmselt kokku leppida uue maailmakorra jõujooni. Alles eile oli ETV2 peal dokfilm Taiwani teemal.

Mida võiksime siit õppida? Majanduslikult on lühinägelik loobuda kohapeal tootmisest, lasta see viia üle ookeani odavama tööjõuga riiki ning hakata siis võlakirjade emiteerimisega sealt kaupu tagasi ostma. Seejuures on juba teisejärguline vaidlus, et kas Hiina juään on nende keskpanga poolt kuidagi toetatud (liiga tugev) või mitte.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga