Valimisplakatite viimased päevad

Esmaspäev ja teisipäev on 2 viimast päeva kui valimistel kandideerijad saavad kasutada välireklaami. Minu tähelepanekute järgi on majanduskriis tugevalt kärpinud valimisreklaami hulka ja selle kasutajaid. Olles läbi käinud Tallinna, Tartu, Rakvere, Võru, Põlva ja Paide kesklinna, siis võin teha järgnevad üldistused:

1)  suurimad plakatid on võimul oleval Reformierakonnal ning Isamaa ja Res Publica liidul.

2) valitsusliidu reklaami on umbes poole rohkem kui opositsioonil.

3) Välireklaami olen näinud kasutamas Reformierakonda, IRL-i, sotse ja keskerakonda ning ühte üksikkandidaati. Teised erakonnad kas ei kasuta seda või pole ma neid märkama juhtunud.

Eestis on tublisti rohkem linnu kui minul oleks võimalik läbi käia ja siit palve lugejatele, kes saaksid pildistada Ida-Virumaa, Viljandimaa, Pärnumaa ja Läänemaa ning saarte reklaame, et nad teeksid seda. Tegemist oleks muidugi vabatahtliku panustamisega (aeg ja vahendid), kuid sellest võidab pigem valija, kellele reklaamplakatid jõuaksid kliki kaugusele. Nimelt olen ise pildistanud vähemalt paarsada erinevat plakatit, millest osad on  samade isikutega (Ansip Tallinnas või Tartus) ja kavatsen need avalikustada valimistele keskendunud blogis www.valimised.info

Seega sobivad kõigi erakondade ja kandidaatide pildid ning neil ei pea olema fotograafilist täiuslikkust. Ma ise olen üritanud leida plakatitele ka huvitavamaid vaatenurki, mida möödumisel ei pruugi isegi märgata. Näiteks selline Ester Tuiksoo valimisreklaam, mille ette jääb Põlvas videovalve silt.

Ester Tuiksoo valimiste plakat on Põlvas lausa videovalve all. Arvestades jõustruktuuride huvi tema tegemiste vastu, võib teda nimetada ka videovalvatud poliitikuks. Foto Virgo Kruve
Ester Tuiksoo valimiste plakat on Põlvas lausa videovalve all. Arvestades jõustruktuuride huvi tema tegemiste vastu, võib teda nimetada ka videovalvatud poliitikuks. Foto Virgo Kruve

Kuigi võimalikud kaastööd ei ole honorariga tasustatavad,  jääb autoritele ikkagi õigus nende töödele ja tulevikus teenitavale tasule, näiteks ärilistel eesmärkidel kasutatud piltidest. Ma ei hakka siin liialdama, sest tegemist on ilmselt kasumit mitte toova ettevõtmisega aga vähemalt mina olen võimeline tegema asju ka ilma mõtlemata, et palju ma selle eest saan.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga