eesti meediainimesedpoliitika

Küsitlused ja gallupid valimiste mõjutajana

23. veebruaril oli Vikerraadio saates “Uudis+” kuulajatele küsimus, et kas nad usaldavad valimiseelseid gallupeid. Mina neid ei usalda, sest need on üheks osaks poliitilisest manipuleerimisest.

Varasemast on tuua näiteid, kus võitu kuulutati ühele parteile aga tegelikult jäi see kas napis või siis hoopiski ära. Näiteks 2007. valimiste eelsed gallupid näitasid Keskerakonna üleolekut. Tegelikult tuli väike ülekaal Reformierakonnale. See oli vaid 1 koht aga sisuliselt määras valitsuse moodustaja ja kogu järgneva 4 aasta arengud.

23. veebruari Eesti Reformierakonna Ringhäälingus küsitlu: Kas usute valimiseelseid gallupeid?
23. veebruari Eesti Reformierakonna Ringhäälingus küsitlu: Kas usute valimiseelseid gallupeid?

Mul on justkui meeles ühtedelt kohalikelt valimistelt juhus (vist 2002.) kus pärastlõunal loeti meedias ette BNS-i lävepakuküsitluse tulemused, mis rääkisid Keskerakonna võidust ja õhtul selgus, et see küsitlus oli eksinud võidu osas. Ma isegi ei mäleta, kas üldse Keskerakond võitis. Kuid tähelepanu tuleks pöörata sellele, et taoliste gallupitega uinutatakse partei pooldajaid ja mobiliseeritakse vastaseid.

Ilmselt Reformierakond mängib praegu täpselt sama mängu, kus gallupite järgi ootab neid suur valimisvõit aga teles näitavaid nad halvustavaid reklaame, et väike vahe võib Eestile piinlikkust valmistada.

video aadress/watch?v=uHw2zbG6GXE

Ma tean kindlalt seda, et mina olen valiku teinud juba märksa pikema ajaga jooksul, sest poliitikaga olen ennast kursis hoidnud praeguseks juba kümnendi ning mingite küsitluste tulemustega mind ei kõiguta. Paraku on aga mingi kõikuv valijate osa, kes kalduvad küsitluste ja viimaste päevade skandaalikeste järgi otsuseid tegema.

Küll aga võiks valimiste olukorda puudutavate küsitluste avaldamise peatada e-hääletuse ja eelvalimiste algusega. Lihtsalt selleks, et taoline kõikuv element mingi tuju tulemusel ei läheks Reformierakonda toetama. Mina ei taha mingite nõrgamõistuslike pärast saada järjekordseid maksutõuse ja politseiriigi karmistumist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga