inimesedmajandus

Analüütikud kaotavad kriitilise mõtlemise oskuse laenumulli ja Pajula näitel

22. mai 2006 ETV uudised
Kinnisvara krahhi tulekut ei usu kinnisvara arendajad, hindajad ega analüütikud. Hardo Pajula SEB Ühispangast usub, et kinnisvara turul on oodata väikest hinnalangust või äärmisel juhul hinnatõusu pidurdumist.

“Ma arvan, et selline, tõesti väike kohanemine on kõige tõenäolisem ja aga kas see vahepealne suur hinnatõus, ma arvan, et see ikkagi kujutas endast sellist meie nagu meie ja Euroopa hinnatasemete ühtlustamist, et selleks, et need hinnad sealt oluliselt alla langeksid, selleks peaks küll midagi päris sellist, noh, olulist juhtuma, milleks, mille tõenäosus praegu on üsna väike ma arvan.

See oli ligi 5 aasta taguse uudise katke, kus panga esindaja otsesõnu eitas võimalust, et kinnisvara hinnad võiksid olla liiga kõrgele tõusnud ja turgu võiks tabada langus.

Taoline soovmõtlemine, et hinnad jätkavad tõusu ja tulevikku saab prognoosida mineviku arengutrendide pealt, ongi viinud enamasti börsidel mullide tekkimiseni. Inimestele jääb mulje, et kõik peale nende saavad rikkaks või ostavad uue kodu ja neil tekkib ka soov osa saada. Vahepealsete aastate jooksul nägime loomulikult ära olukorra, kus kinnisvara hinnad langesid kuni poole võrra (vaja leida täpsemaid andmeid) ja see juhtus mitte majade ja korterite kvaliteedi halvenemise tõttu, vaid lihtsalt ostjate lõppemise tõttu. Kui uusi laene välja ei anta uutele tobudele 30 aastase rendiperioodiga kodu soetamiseks, siis ei saa ka sama piirkonna teised objektid püsida oma kunagiste hindade juures. Tulemuseks olidki hindade alanemised, kus püüti võimalikult väikse kahjumiga kinnisvaraturult välja saada.

Kui Hardo Pajula ei suutnud iga päev majandusnäitajatega tegelejana märgata laenumulli ja kinnisvaraturu mulli, siis millised võimalused olid selleks teistel, kes lootsid info saamisel ETV-le? Ma ütleks, et ka avalik-õiguslik meedia ebaõnnestus olukorra kajastamisel ja tegi pigem pankade propagandat, et kõik on hästi (“meie ja Euroopa hinnatasemete ühtlustamine”) ning olukord püsib endisena (“väike kohanemine on kõige tõenäolisem”).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga