inimesedmajandus

Majanduskriis on läbi aga ometigi müüme suurfirmasid

Euro tulek pidi tooma majanduses uue hingamise (töökohad ja investeeringud). Esimeste kohta on Haigekassa andmed, et 3 kuuga vähenes tööhõive 1404 töökoha võrra ja investeeringute saabumisest võiks nimetada ainult Muuga konteinersadama laiendamiseks sõlmitud lepingut. Seevastu on ära müüdud suured ja tuntud firmad:

Esiteks vahetas omanikku Kristiine keskus, mis on logilistiliselt väga heas kohas ja omab seeläbi eeliseid teiste suurte ja linnaosade äärtesse rajatud ostukohtade ees. Tema kasutaja võib olla ka ühistranspordiga sõitja ega pea omama isiklikku autot.

Kristiine keskus. Foto Virgo Kruve aprill 2011
Kristiine keskus. Foto Virgo Kruve aprill 2011

Teiseks müüs Tiit Vähi ära enamusosaluse Silmetis. Ma ei tea, mis ta selle saadud rahaga teeb aga ilmselt on investeerimiseks ja uute projektide alustamiseks praegu soodne aeg.

Peale selle on terve rida ebaõnnestunud ja pankrotistunud firmasid. Euro tulekust alates on suuremate ebaõnnestujate hulgas pankrotti läinud Levadia Metall, Pärnu südalinnas kaubanduskeskust Pärnu Keskus opereerinud Aida Partnerid OÜ, ehitusfirma Celander Eesti AS ja turvafirma Hotronic Security OÜ. Pankrotihalduritel on raske leida varadele uusi ostjaid ning välisinvestoreid ootavad endiselt Püssis asuv puitkiudplaatide tehas (7,5 miljonit eurot), Paldiski biodiisli tehas (7 miljonit) ja Narva Kreenholmi pankrotivara.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga