Ligi 4 kuud tuvastati, kas iive on postiivne või negatiivne

Üsna huvitav järjestusega uudised (ERR-is) Eesti iibest, justkui soovmõtlemine või ennast täitev ennustus:

30.12.2010 Eesti iive võib üle 20 aasta tulla positiivne
19.01.2011 Iive oli mullu üle 20 aasta positiivne
21.01.2011 Esialgsetel andmetel oli loomulik iive siiski negatiivne
25.04.2011 Mullune iive oli üle 20 aasta taas positiivne

ERR-i uudised otsivad positiivseid märke Eesti iibe kohta.
ERR-i uudised otsivad positiivseid märke Eesti iibe kohta.

Viimaste andmete järgi on iive positiivne 35 inimese võrra. Kahju, et ma ei kirjutanud numbreid välja aga eelmisel suvel oli uppunuid üle 60-ne, tulesurmi umbes samas suurusjärgus ja ilmselt ka liikluses hukkunuid. Kui neid oleks õnnestunud natukene vähendada, oleks äkki selline negatiivne/positiivne vahepeal pendeldamine ära jäänud ja oleks saanud näiteks kolmekohalise juurdekasvu.

Tegelikult peaks siinkohal meenutama jaanuaris tulnud uudist, et Soome suurimaks immigrantide rühmaks said eestlased. Pole siis vahet kui palju inimesi Eestis sureb või sünnib kui endaga toime tulevad ja ilmselt parimas tööeas inimesed lahkuvad siit.

Samuti seda, et vanemapalka maksti eelmisel aastal 2,3 miljardit (mis pidi ju iivet tõstma!?) ja kõigile teistele peretoetustele eraldati vaid 1,6 miljardit. Mis näitab kuivõrd mõttetu on praegune süsteem maksta 18 kuud ja siis panna noor pere nälgima 300 krooni või umbes 19 euro peale. Selle eest saab ju paki mähkmeid! Tulevased emad on selle triki läbi näinud ja mõtlevad ka sellele, et kuidas saavad hakkama näiteks 2 või 5 aasta perspektiivis ja teevad sellest lähtuvalt otsuse rasestumise kohta.

Ma arvan, et me ei peaks ülistama positiivset iivet ega sellest kultuslikku objekti tegema. Kui on negatiivne, siis las olla, sest praegu on meil tööjõu ülekülluse aeg ja pole soovijatele rakendust pakkuda. Niigi on inimesed rottide ja hiirte järel arvukuselt ilmselt järgmised imetajad, kes siin maal elavad. Seega ei saa olla eesmärgiks inimeste juurde sünnitamine, et jätta nad näljapalgaga virelema. Kuid see läheb juba ühiskonna rikkuse ümberjagamise valdkonda ja arutamisele mõnes teises teemas.

Ma kavatsen lähiajal uurida rahvaloenduse teemat, mis pidi esialgsete kavade kohaselt toimuma nüüd kevadel (märtsiks) aga lükati hoopis aasta lõppu. Ma arvan, et siin võis oma rolli mängida ka valimised. Täpselt samamoodi kui hoiti 3 nädalat või rohkem kinni infot Veerpalu proovi kohta, sest suusatamise juures on paljud reformikad tegevad (Savi, Alaver, see Tehvandi juht).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga