Seekordsed “Teeme kära” talgud keskenduvad töökohale ja armastusele

Pärast Pronksiööd alguse saanud mai alguse talgute traditsioon on kaotanud läbiva sihi. Keegi ei mäleta enam täpselt, miks tullakse üle Eesti 7. mail kusagile kokku ja tehakse midagi. Õnneks on loobutud 2008. ja 2009. aastal olnud rõvedast plaanist sundida inimesed talgutööd tegema aasta ainsal töörahva pühal ning 2010. aasta järel toimuvad ka seekord talgutööd mõistlikumal nädalapäeval.Kuid mis reklaamid? Keda te nende sõnumitega petate? Vaid lihtsameelne usub lauseid: “Tule talgutele, leiad raha”, “Tule talgutele, leiad armastuse” või “tule talgutele, leiad töökoha”. Muidugi on raha, armastus ja töökoht olulised aga no kuulge, selle järgi püüdlemisega tuleb tegeleda ikka enamus päevi aastas ja mitte jääda lootma, et lähed 7. mail kusagile ja siis kohe ongi õnne.

Väliplakat teatab, et tule talgutele, leiad armastuse. Foto Virgo Kruve
Väliplakat teatab, et tule talgutele, leiad armastuse. Foto Virgo Kruve

Maarahvas vaatas tulevast taluperenaist just tema töövõime järgi. Pole siis ka imestada, et noored näitsikud panid sukad takku või villa täis, et sääred ikka suuremad paistaks. Väärt naine oli selline, kes jõudis kõvasti talgutööd teha. Tänapäeva naised on lihvitud pigem teiste iluideaalide järgi, mis vaatavad hoopis viltu suure kondiga neiudele.

"Tule talgutele, leiad raha" on Tallinnas Tõnismäel asuval reklaamplakatil kirjas. Autori foto
"Tule talgutele, leiad raha" on Tallinnas Tõnismäel asuval reklaamplakatil kirjas. Kas see on siduv lubadus? Kes vastutab kui raha ei leita?. Autori foto

Ma pole neil talgutel varem käinud ega lähe ka nüüd, sest mina näen neis riiklikult organiseeritud propaganda üritust. Mul pole midagi teiste abistamise või vabatahtliku töö vastu aga seda tuleb teha nii, et seda ei reklaamitaks tänaval ega meedias. Muidu on umbes selline mulje, et ostad nälgivale inimesele natuke sööki ja siis kuulutad kõigile kuivõrd helde inimene sa oled.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga