Filosoof helistas peaministrile ja mis selle järel juhtus

Nendel põhjustel olen valinud veidi privaatsema ja ehk koguni terroristlikuma viisi oma seisukohtade kohale toimetamiseks. Helistasin Ansipile. See oli paar päeva enne seda, kui meie kaks sõdurit Afganistanis korraga surma said. Aeg oli üpris hiline ja tõenäoliselt ajas mu kõne ta magamise pealt üles.
Ta küsis, kes te olete? Ma olin mõni hetk vait ja küsisin talt vastu: ja kes teie selline olete? Siis järgnes pikem vaikus. Ütlesin talle iga sõna rõhutades: „Vii väed Afganistanist välja!” Üldiselt ma ei sinata – isegi oma parima sõbraga oleme olnud paarkümmend aastat teie peal. Aga sel korral tundus sinatamine väga loomulik. Mõni päev hiljem tuli siis teade, et kaks meie sõdurit on surma saanud ning Mikser hakkas meedias jälle kogelema, kui vajalik see Afganistani sõda meile on.
Oli see mingi põhimõte, mis sundis mind helistama? Ei, inimesel on ka sotsiaalne sensitiivsus, mida on mõnikord moraalne kohustus väljendada taolisel tavatul viisil.
Ja siis kutsuti ka kaposse välja, aga kuna ma olen nende direktoreid ja peainspektoreid nädalate viisi nii palju koolitanud, siis toimus see nii, et mina jällegi õpetasin ja nemad kuulasid.

http://kultuur.elu.ee/ke502_raukas.htm

See oli katkend Mart Raukase pikemast intervjuust. Eriti meeldis mulle lõpp, et “nemad kuulasid” ja ma hakkasin selle peale naerma. Nimelt olen ise olnud Raukase kuulaja ja kujutan seda olukorda väga piltlikult ette. Loodetavasti oskasid kuulajad hinnata neile öeldud sõnu ja rikastasid nendega oma teadmisi ja maailmapilti.

See intervjuu on piisavalt oluline, et üritan sellest eraldi kirjutada ja praegu viitan ainult kahele eilsele Delfi arvamusele. Kas see oli vaid juhus, et ühel päeval ilmusid kaks näksipi teemalist artiklit? Juba eelnevalt viidatud lõike kasutas peamise motiivina Vilja Kiisler “Helistasin Ansipile. Kutsuti kaposse” http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/vilja-kiisler-
helistasin-ansipile-kutsuti-kaposse.d?id=44643577

Jakko Väli läks isegi selleni, et tõi võrdlusi Andrus Ansipi ja Vladimir Putini vahel:

Kui aga minna isikute tasandile, siis Peterburi kuberneri Valentina Matvijenko saamine peaministriks tuleks Venemaale ilmselt kasuks. Tartu linnapea Andrus Ansipi saamine peaministriks on aga pisikesele Eestimaale vägagi laastavalt mõjunud. /…/ Kas me hoiame mõnda CIA agenti Kadriorus või mitte — sellest ei sõltu mitte kui midagi. /…/ Meie oma puutin tegi enne valimis kaamerate ees kurja nägu ja rääkis seoses energiahinna tõusuga lauslollusest. Pärast valimisi on lauslollus lubatud ja Liive saab, mida tahab.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/jakko-vali-
meie-oma-puutin.d?id=44643775

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga