inimesedpoliitika

Obama tegi Osama märtriks

Usama bin Ladin oli saudi päritolu sõjamees, kes suri 1. mail 2011 USA sõjaväelaste ettekavatsetud mõrvamise operatsioonis. Ta oli olnud CIA kaastöötaja ja aidanud neil pidada sõda Afganistani tunginud kommunistide vastu aga pärast selle eesmärgi täitumist (NSV Liit lahkus riigist), pöördus ta oma tööandjate vastu. Talle ei meeldinud, et pärast Lahesõda olid uskmatute sõdurid ja sõjaväebaasid jäänud saudide pühale maale. Ta andis sellest märku Aafrikas 2 saatkonna ründamisega aga teda ei võetud tõsiselt.

Sellel sügisel oleks möödunud 10 aastat tema avalikumast konfliktist Washingtonis globaalset hegemooniat punuvate judeo-kristlike kapitalistidega. Loomulikult viitan ma WTC ja Pentagoni sündmustele. Pärast seda oli tema nimi kogu maailma huulil ja ta oli saavutanud oma eesmärgi: tõmmata kristlikud riigid sõtta islami riikidega. Eriti usinalt võttis seda üks Texase kauboi, kes kohe alguses rääkis uuest ristisõjast. Ilmselt oli ta liiga palju usklikku raamatut lugenud, et arvas ka ennast nägevat põlevat põõsast ja saavat jumalalt korraldusi.

Usama bin Ladin oli tapmise hetkel 54 aastane ja araabia maailmas lugupeetud ning jäljendatud mees. Tema ideed olid toonud kaasa rünnakuid Indoneesias, Suurbritannias, Hispaanias ja Indias. Arvestades 2 kuud tagasi Lähis-Ida (Jeemen, Süüria, Jordaania) ja Põhja-Aafrika riikides (Egiptus, Liibüa, Tuneesia) toimunud rahva meeleavaldusi või lausa revolutsioone seniste võimude vastu, siis teda peeti ka nende innustajaks ja sellel põhjusel tuli ta võimalikult kiiresti kõrvaldada.

Mina ei teadnud eriti palju Che Guevara tegevusest kuni umbes 2000. aastal nägin tema pildiga Tallinnas ringi sõitvaid busse, mis reklaamisid uudset osta.ee portaali. Ma ennustan, et Osama saab samasuguseks sadu tuhandeid inimesi inspireerivaks isikuks.

Ma arvan, et Usama eesmärk Ameerika ülemvõimu vastu võitlemiseks oli õige aga ma ei nõustu tema vahenditega. Vägivald tekitab vägivalda ja tema vähesed tegevused tõid kaasa proportsionaalselt märksa suurema hulga kõrvaliste inimeste hukkumise. Kui 11. septembri hukkus umbes 2900 inimest, siis sellele järgnenud Iraagi sõjas (Saddami süüdistati ka seostes al-Qaedaga) ligikaudu 100 tuhat tsiviilisikut + Iraagi armees võidelnud sõdurid.

Kirjutasin EPL-i vastava artikli juurde omalt poolt kommentaari:

Ühe mehe tapmine ei lõpeta ideoloogiat, sest al-Qaeda on frantsiiside alusel tegutsev ja ilma tsentraalse juhtimiseta organisatsioon.
Tasuks meenutada, et 8 aastat tagasi samal päeval kuulutas Georg W. Bush lõppenuks Iraagi sõja (Mission Accomplished) ja nüüd saab Obama hea ettekäände vägede väljatoomiseks ka Afganistanist. Ligi 10 aastat terrorismi vastast võitlust on andnud soovitule vastupidise tulemuse, sest toimunud on hoopis rohkem rünnakuid (Indoneesia Bali, London, Madrid, Mumbai) ja Afganistan on suurendanud narkootikumide tootmist (umbes riigi 60% SKP-st).
Muidugi on juhuslik, et 28. aprillil sai CIA uue juhi ja mõni päeva hiljem “saadeti puhkusele” kunagine kaastöötaja Usama bin Ladin. Medvedev võiks Obamat õnnitleda Osama tabamise üle, sest ta tekitas NSV Liidu vägedele ikka palju probleeme umbes 30 aastat tagasi.

Põhjus, miks nad ta tapsid ega ei vahistanud teda, oli ilmselt selles, et nad ei riskinud Saddam Husseini kohtuasja kordamisega, kus ideloogiline juht käitus üleolevalt, ei mänginud vangistajatega kaasa ja lõpuks jättis surmaotsus mulje kättemaksust, mitte õigusaktide alusel tehtud otsusest. Samuti on maailmal Milosevitši kohtuasja näide, mis vältas palju aastaid ja jäi ilma otsuseta, sest kohtualune suri.
Võimalik, et kardeti ka Osama tunnistusi või taheti temast teha kiiresti märtrit. Kuid on ka võimalik, et polnud raha tema tabamisele viiva info eest 25 miljoni pearaha maksmiseks (kuul tuli odavam).

http://www.epl.ee/artikkel/597159

Kui keegi väidab nüüd Urmas Paeti sarnaselt, et bin Ladeni surm on tugev löök rahvusvahelisele terrorismile siis ma pean teda täielikuks võhikuks. Profaanist välisminister pole midagi erakorralist aga kurb kui üldsus jääb seda uskuma.

Nimelt surnud Usama on palju halvem kui elav Usama, sest tema koha võtavad üle kümned nooremad ja ilmselt veelgi vihasemad mehed, kes ei tee seda ideoloogilistel eesmärkidel (püha maa vabastamine USA sõjaväe baasidest) vaid kes on kaotanud lähedasi Afganistani või Iraagi konfliktis.

Kõigiga ei saa nõustuda aga mina soovin isegi kõige suurema vastase või ebameeldivama inimese elus olemist, sest mul puudub õigus otsustada tema elu ja surma üle. Obama on väidetavalt usklik inimene. Siis ta peaks teadma, et jumal otsustab inimese elu ja surma üle. Maailms sai juurde ühe märtri ning terrorismi vastane võitlus ei vähene mitte mingil juhul, sest peale tulevad uued üritajad. Niikaua kui ei ole eemaldatud algseid põhjusia: araablaste maade okupeerimist (sõjavägi Saudi-Araabias, palestiinlased ilma oma riigita) ja autokraatlike valitsuste toetamine islamistlikes riikides.

Lõpetuseks pean veel lisama, et Afganistani sõjale saab nüüd justkui punkti panna, sest vaenlaste liider on tapetud ja kättemaksu eesmärk täidetud. Ainukene häda on selles, et bin Ladin ei juhtinud pommi pannud inimesi Bali saarel, Londonis, Madridis ega Mumbais. Seal tegutseti temast sõltumatult. Mis tähendab, et maailm ei rahune, vaid võib veelgi vägivaldsemaks muutuda. Sellele aitab kaasa ka toidu kallinemine, töötus ja õigusetus vaestes islami usuga riikides, kus ühiskonnas on väga palju noori ning vähe rakendust nendele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga