inimesedmajandus

Nokiast on kümnendik soomlaste omanduses

Me kõik peame Nokiat Soome firmaks ja soomlaste edulooks. Osaliselt see ongi nii, sest riik toetas firmat umbes 16 aastat enne seda kui muututi mobiiltelefonide edukaks tootjaks.

Iltasanomat avaldas nimekirja Nokia suurimatest Soomes asuvatest aktsionäridest. 89 nime seas on peamiselt pensionifondid ja investeerimisfirmad, eraisikuid lugesin mina kokku vaid 7. Kokku on tabelis ära toodud 9,47 % firma aktsiatest. Järelikult on 90,33 % Nokia aktsionäridest kas väga väheste aktsiatega soomlased või siis välismaalased. Kommentaarides oli toodud, et 2009. aastal oli soomlaste käes kokku 12 % firma aktsiatest.

Järelikult tuleks lõpetada Nokia pidamine Soomlaste firmaks, sest aktsionäride seas on neid 1/10 ja tootmine ning uurimistöö on laiali ka teistes riikides.

Allikas: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/lahes-100-suurinta—katso-
kuka-omistaa-nokiaa/art-1288386634759.html

Mulle meenub, et Lennart Meri presidendiks olemise ajal räägiti ka väga aktiivselt, et Eesti vajab oma Nokiat. Näed siis, meie seda ei leidnud ja soomlased ei ole ka enam selle omanikud. Mulle meenub Hiina kohta kuuldud info, et nad ostavad nüüd tuntud lääne kaubamärke, et siis nende all turge vallutada. See on kaval taktika, sest nimed on ostjale tuttavad ja ei osatagi kahtlustada, et tegelikult on kapital hoopis Hiinast. Mis muidugi ei tähenda, et mul oleks eelarvamusi mõne riigi ja sealt pärineva kapitali eesmärkide suhtes. Raha on raha ja kapitali eesmärk on kasvamine. Küll oleks mulle meeldinud kui kaupade ja teenuste nimed oleksid seostatavad ka nende loomise riikidega, sest siis käiks kauba juurde ka selle loojate lugu. Praegu võime osta telefoni, pidada seda soomlaste omaks aga tegelikult on seal soomepärast vaid sedavõrd väike osa, et peab lausa luubiga vaatama. Kui ma ei eksi, siis suurem osa tootmisest ongi väljaspool Soomet. Jäänud on ainult legend, et telefon seostub Soomega.

One thought on “Nokiast on kümnendik soomlaste omanduses

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga