inimesed

Euroopa päev on liikuv ja ennustamatu

Meil on sedavõrd suur hirm Venemaa ees, et me ei julge isegi Euroopa päeva tähistada koos teiste riikidega 9. mail. Me kardame, et meie inimestele seostub see Moskvas peetava võiduparaadi ja Hitleri Saksamaa üle saavutatud võiduga. Võimalik, et meie poliitiline eliit on hoopis Teise maailmasõja kaotajate filosoofiaga ning selle pärast ei soovi meenutada 9. mai alandust. Ilmselt peabki olema, sest praegune kaitseminister on ju kirjutanud mitmeid raamatuid natsistliku režiimi taandumise lahingutest. Tõsi, seda võib kujutada ka kui kommunismi vastast võitlust aga ma näen selles loogikas nõrkust. Nimelt ei ole meie vaenlase vastane automaatselt meie sõber. Minu jaoks on natsismi ja kommunismi vaheline valik meie jaoks igal juhul halb, sest mõlemal on rohkem puudusi kui plusse. Samas olen veendunud, et tööliste ühiskond võiks teoreetiliselt olla parem kui teaduse oma eugeenilise eksperimendi ette rakendajad ehk siis pigem kommunism.

Näiteks käesoleval aastal tähistatakse Euroopa päeva laupäeval 7. mail. See on koos Üle-Eestilise talgupäevaga.

Euroopa päeva tähistamise plakat Tallinnas 29. aprillil. Foto Virgo Kruve
Euroopa päeva tähistamise plakat Tallinnas 29. aprillil. Foto Virgo Kruve

Näiteks aasta tagasi tähistasime Euroopa päeva 8. mail! Sellest saab lugeda http://www.euroopapaev.ee/arhiiv-2010

Vaatasin kalendrist, et kui Eesti on seda siiani tähistanud maikuu esimesel laupäeval ehk siis enne emadepäeva, peaksime seda 2012. aastal tähistama 5. mail.

Ma arvan, et peaksin selle kohta küsima ka eurokraatidelt, et mis jama on selle liikuva pühaga. Õigemini, miks ei saa üritusi korraldada selle õigel kuupäeval.

Samuti pole ma seekord märganud infot, kas Toomas Hendrik Ilves sai seekord kutse osaleda 9. mail Moskvas, sest teemat pole justkui kajastatud. Näiteks eelmisel aastal oli lausa ETV Foorumi saates vastav küsimus:

10. veebruar 2010 oli saates "Foorum" küsimuseks, et kas president Ilves peaks 9. mail sõitma Moskvasse. Enamik helistajaid olid selle vastu.
10. veebruar 2010 oli saates "Foorum" küsimuseks, et kas president Ilves peaks 9. mail sõitma Moskvasse. Enamik helistajaid olid selle vastu.

Vaatasin, presidenti kodulehel selle kohta infot ei märganud. Ilmselt pole põhjust küsimust esitada, sest tegemist on ju 66. aastapäevaga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga