Iseseisvuse taastamise teemaline seriaal “Ainult kümme aastat” ETV-s

Ma ei ole tükil ajal kirjutanud telesaadete kohta aga teen nüüd seda soovituse vormis. Nimelt näitab ETV neljapäeva pärastlõunal ja kordab pühapäeva lõunal saatesarja “Ainult kümme aastat” osasid, mis valmisid 2001. aastal iseseisvuse taastamise aastapäevaks.

Kaader seriaalist "Ainult kümme aastat" näitab Toompeale kuhjatud tõkkeid. Praegu tegutseb selles majas Vabariigi Valimiskomisjon.
Kaader seriaalist "Ainult kümme aastat" näitab Toompeale kuhjatud tõkkeid. Praegu tegutseb selles majas Vabariigi Valimiskomisjon.

Tookord oli veel mõeldav, et filmi võis sisse jõuda kaadrid Rahvarindest ja selle juhtidest.

Rahvarinde ürituse kaader samast seriaalist
Rahvarinde ürituse kaader samast seriaalist

Eelmisel kevadel nägime ETV kanalil filmi “Rahva vabadus”, mis jättis kogu vabaduse toomise Eesti Kongressi ja ERSP inimestele ning vaikis maha kogu Rahvarinde tegevuse. Kirjutasin selle kohta oma blogis järgnevat:

Olles ära näinud Stuudio Navona ja Jaan Kolbergi (IRL-i liige) parteifilmi “Rahva vabadus” (ETV 2. aprill 2010), siis võib juba ennustada, kelle ajalugu seal filmis kajastatakse. Sisuliselt vaikitakse maha Rahvarinne ja sõna saavad laarikud ning Kodanike Komitee inimesed.

Selles eelmises 1988. aasta sündmustest rääkivas filmis intervjueeris parteilane Kolberg järgmisi Isamaa ja Res Publica liidu liikmeid (võimalik, et neid oli ka rohkem):
Rein Kilk, Mart Laar, Lagle Parek, Jüri Adams, Trivimi Velliste, Mari-Ann Kelam, Tunne Kelam, Kaido Kama, Pilve Elvi Kuum, Tõnu Simson, Sergei Zonov, Kalle Jürgenson, Vardo Rumessen, Hain Rebas, Aare Hõrn, Vello Salum, Vello Lõvi, Epp Kärvet, Aivar Koger, Helju Kalam, Jaan Kolberg (ise). Sõna said ka Mõõdukates olnud Liia Hänni, Enn Tarto ja president Ilves.

https://www.virgokruve.eu/2011/02/03/laarikute
-uus-parteifilm-valmib-jaan-kolbergi-stuudios-navona/

Selles 10 aastat tagasi valminud Mati Talviku seriaalis said sõna Arnold Rüütel, Edgar Savisaar, Ülo Nugis, Marju Lauristin, Jüri Liim, Tunne Kelam ja poliitikasse mitte läinud ehk vähetuntud osalejad. Tänapäeval oleks ilmselt võimatu, et esimesed 2 poliitikut leiaksid kajastamist ka 20 aastat hiljem valmivates käsitlustes. Sellele viitab näiteks asjaolu, et Jaan Kolberg teeb 20. augusti sündmuste puhul uut filmi ja palus ajalehe vahendusel http://www.epl.ee/artikkel/592127 edastada tema stuudiole nende päevade fotosid ja filmikaadreid. Miks ta neid inimeste käest küsib ega kasuta tookordsete ajakirjanike valmistatud materjale? Ma olen kindel, et mitte kulude kokkuhoiu eesmärgil, vaid soovist saada mugandatud pilt praegustele noortele, et kes olid juba tookord “õiged ja valed”. Nimelt arhiivides olevate materjalide kasutamisel on võimalik kellelgi võrrelda, et milliseid materjale ta kasutas ja kuidas neid kokku monteeris. Kui ta põhineb aga inimeste saadetud materjalidel, siis võib võtta kõik Kodanike Komitee inimeste omad ja öelda, et “Rahvarinde tegevuse kohta ei tulnudki mingeid materjale” ja me ei saa ka öelda, et ta oleks ajalugu võltsinud, sest äkki tõesti Rahvarinde omad talle materjale ei edastanudki.

Ma panin juba 5-6 aastat tagasi tähele, et kuni selle ajani toimunud 20. augusti ignoreerimine lõppes ja seda on püütud üle võtta Rahvarindest välja kasvanud poliitikutelt. Meenutame kasvõi seda, et “Märkamise aeg” toimus 20. augustil 2008 ehk 1 aasta pärast Pronksiööd.

Mina olen vaadanud tookordseid kaadreid ja saan täiesti aru konservatiivsete poliitikute soovist ka kuidagi ajaloos äramärkimist leida, sest tegelikult puudusid nad täielikult tolle aja poliitilistelt üritustelt, mida korraldas nende jaoks ebameeldiv Rahvarinne.

Kahjuks pole saatesarja algne lehekülg enam kättesaadav, sest on aastate jooksul toimunud arengu käigus kaduma jäänud (faile pole enam serveris).

Seriaali "Ainult kümme aastat" lõpukaadris toodu aadress pole enam kättesaadav
Seriaali "Ainult kümme aastat" lõpukaadris toodu aadress pole enam kättesaadav

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga