Miks Jüri Böhm´id on alati piketeerimas?

IRL-i liige Jüri Böhm õõnestab välisminister Urmas Paeti jalgealust ja tema erakonnakaaslased vaatavad seda valitsuses vaikides pealt. Kuni tal pole kästud ära lõpetada Reformierakonna kiusamist, püsib kahe valitsuspartei vahel terava konflikti võimalus.

2006. aasta maikuu oli Jüri Böhmi esiletõusu aeg. Kirjutasin eelnevalt neist provokaatoritest (Kalev-Andres Rebane ja teised kiilakad), kes käisid Tõnismäel ühe mälestusmärgi juures rahvusvähemust solvamas. TV3 uudistes oli ka kaader, milles äsja meedia tähelepanu pälvinud Böhm vabandas, et ta pole veel vilunud kõnemees aga küllap kuulajad mõistavad teda.

2 aastat pärast Tõnismäe monumendi teisaldamist avas sama valitsus uue mälestusmärgi umbes 700 meetrit eemal Harjumäe nõlval ja andis sellele kõlavalt nimeks Vabadussõja võidusammas. Kui Teise maailmasõja mälestusmärk Jüri Böhmile ei meeldinud, siis see klaasist liftišaht meeldib talle sedavõrd, et ta käis sellele isegi pärga panemas.

Jüri Böhm viis 25. märtsil leinapärja IRL-i inimeste püstitatud ristisamba jalamile. Autori foto
Jüri Böhm viis 25. märtsil leinapärja IRL-i inimeste püstitatud ristisamba jalamile. Autori foto

Muidugi pead erakonnas hoidma parteiga ühte liini ja mitte kõikuma selle kursilt. Kui Isamaa ja Res Publica kindel kurss on olnud Venemaa provotseerimine ja igal võimalikul viisil alandamine (Nord-Streami gaasijuhe), siis selle võtavad omaks ka partei lihtliikmed.

Kuu aega hiljem nägin Jüri Böhmi juba Toompeal Riigikogu ees piketeerimas. Ta on ikka täitsa narr, sest läks sinna protesti avaldama istungite vabal nädalal kui suurem osa parlamendi liikmetest ei käigi Riigikogu majas. Või äkki oligi see taotluslik, et siis ta justkui protestib valitsuspartneri Reformierakonna ministri vastu aga tegelikult sellelt midagi väga ei oodatagi.

Jüri Böhm ja istumisstreik nõudmistega 26. aprillil 2011. Foto Virgo Kruve
Jüri Böhm ja istumisstreik nõudmistega 26. aprillil 2011. Foto Virgo Kruve

Tematäpsemad nõudmised olid järgnevad:

Jüri Böhm istumisstreigi nõudmised. Autori foto
Jüri Böhm´i näljastreigi nõudmised. Autori foto

Tallinnas, Riigikogu istungite maja ees
Istumise näljastreik
25.04-29.04.2011
Selle ekstreemse seisundiga pöördume Eesti vabariigi Valitsuse poole järgmiste nõuetega
1. Denonsseerida Urmas Paeti õigustühine piirileping Moskvaga.
2. Esitada Vene Föderatsiooni valitsusele nõue: tagastada Eesti Vabariigile 5,2% territooriumist, mis tänaseni on okupeeritud.
NB! Valitsuse kirjalikku vastust soovime kätte saada hiljemalt 29. aprillil 2011. kell 12.00
Streigi toimkond

Ma ei ole uurinud aga kahtlustan, et Andrus Ansipi valitsus ei vastanud neile midagi Urmas Paeti tegevuse kohta.

Täna 9. mail on Jüri Böhm siis veelgi julgem ja läheb Tallinnas Pikal tänaval asuva Venemaa suursaatkonna ette piketeerima. Ma arvan, et talle lõi pähe 2006. aasta kevad kui ta tundis ennast revolutsionäärina ja arvab endiselt, et võitleb Eesti huvide eest Venemaa vastu. Pronkssõdur sai ju ära viidud, äkki saab ka piirilepet muuta. Ainult ta ei taju põhimõttelist vahet olukordades. Tookord oli tema partei opositsiooni, nüüd aga valitsuses. Sisuliselt ta õõnestab oma erakonna kuulumist valitsusliitu! Samuti oli Andrus Ansip tookord kuju teisaldamise pooldaja aga piirilepingut on tal riigimehena hoopiski vaja, sest kuidas ta saab olla ilma fikseerimata piiriga riigi peaminister (Euroopa must lammas).

2 thoughts on “Miks Jüri Böhm´id on alati piketeerimas?

 • 21. oktoober 2012 at 23:02
  Permalink

  Pean kurvastusega Virgo Kruvele mainima, et nii lihtsalt ei saa ikka “kolinaid” ja “solinaid” kokku seada- nimelt on Jüri vaid külastamas hoopis teise mehe, hoopis teise plaaniga näljastreiki! Tegemist oli Osvaldi nimelise (Osvald Sasko)Tartumaa mehega, kes käis istumise ja näljaga streikimas Petserimaa ja Narvataguse äraandmise vastu! Böhm külastas ja uuris sealt saadavaid raamatuid, muud ei midagi, nii, et sellel puhul ei ole tegemist hoopiski mitte Jüri Böhmi “etteastega”…. Muus osas ei saa ma kommenteerida, isik on mulle liialt “segaste vaadetega” ja seega ei oska lisada midagi konkreetset.
  Tervitades Valdo Paddar

  Reply
 • 22. oktoober 2012 at 14:50
  Permalink

  Tänan lisatud info eest.
  Piketi korraldaja oleks võinud ka oma nime nõudmistele lisada, mitte lihtsalt “streigi toimkond” alla kirjutada. Jüri Böhm viibis seal laua taga ikka vähemalt 5 minutit ehk polnud lihtsalt mööda kõndimas. Selle aja jooksul jäi mulle mulje, et need nõudmised olidki tema omad.

  Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga