inimesedpoliitika

Loobuda on kergem kui ehitada

Reedel valiti Pärnu linna Eesti Keskerakonna osakonda juhtima Kadri Simson, kes vahetas välja Mart Viisitamme. See sündmus pälvis suuremas meedias kajastamist, sest seda kujutati kui järjekordset mässukatset erakonnas.

Headest keskerakondlastest saame kuulda ja lugeda ainult siis kui nad on otsustanud oma erakonna tegevust kritiseerida.

“Tänaseks on selge, et erakonna juht ei ole võimeline erakonda uutele võitudele viima ning tema väärikas taandumine on ainuke võimalus Keskerakonna säilimiseks Eesti poliitilisel maastikul,” sõnas Viisitamm.

http://www.ohtuleht.ee/425872

MA olen osaliselt nõus, et Eesti liidrite keskses parteisüsteemis pole Keskerakonna käes just parim trump ega säravaim poliitiline liider aga taoline väide kõlab pigem vastasleeri kuuluva inimese ja mitte erakonna liikme suust. Kogu üldsus arvab teadvad meedia vahendusel, mis on Keskerakonnas halvasti ja millest kõigest tuleb loobuda aga mina tahaks kuulda ka midagi, millega kavatsetakse edasi minna.

Lõhkuda on lihtsam kui luua, loobuda kergem kui ehitada.

Mis puudutab Mart Viisitamme tehtud kümmet ettepanekut, siis need oleks justkui kirjutanud praeguse võimupartei kontor Tõnismäel. Näiteks uskumine raha küsimisse Venemaalt, meediaga parema suhtlemise lootmine (meenub FB liikumine “Usume Anna-Maria Galojani”) ja Ühtse Venemaa koostöölepingu lõpetamine. Ometigi vajab meedia vaenlast ja sellest rollist ei saada lahti ka esimeest vahetades, karjäärisüsteemi luues või riigikogu kandidaatide ja aseesimeeste valimise korda muutes. Ammugi mitte aga Toompea kontorist loobumisel või Kesknädala sulgemisel. Niikaua kui erakond on opositsioonis ja meediaga suhtlemisel on püsiv kriis, vajatakse ka oma sõnumi edastamiseks väljundit.

Ma olin piisavalt kaua erakonnas, et näha erinevate inimeste tõusu kui ka vaikset kadumist või lausa lahkumist. Olen näinud ka seda kui Viisitamm pettus kuni pisarateni, et omal ajal ei saanud temast Noortekogu esimeest. Mul on selle kohta ka foto. Tookord võttis ta seda küll tõsiselt aga mitte sellise piirini, et oleks avalikku kriitikat teinud.

Mina ise olen proovinud ja soovitan seda ka teistele, et ärge lahendage oma erimeelsusi teiste inimeste juuresolekul (või lausa meedia vahendusel). Teie ei võida sellest, küll kahjustate mõlema osapoole edaspidist mainet. Ilmselt mäletate ka meediast neid juhtumeid, kus paarid on lahku läinud ja hiljem üksteise kohta pikantseid ja ebamugavaid üksikasju avaldanud. Eesti on väike riik ja siin võid ka edaspidi kokku juhtuda täpselt samade inimestega. Eriti piiratud valik on poliitikas, kus tänased konkurendid võivad olla tulevikus üksteisele hädavajalikud partnerid.

Ma ei ütle, et “mis nüüd Viisitamm tegi” või “kuidas ta võis”, sest ma mõistan tema olukorda. Erakond ju jättis ta üksi võitlusväljale ja kaugenes temast. Viimaste arengute valguses tundub, et ta tuleb ka üksinda enda kaitsmisega toime aga see polnud asjas olulisim. Erakond ei saa tõhusalt toimida kui sinu enda kaaslased on veel suuremad kritiseerijad kui kõrvalseisjad. Alati on võimalus jätta liikmele tema vabadus eksida ja ei pea osalema peksjate kambas. Ma arvan, et taoline üksinda jätmine oligi põhjuseks, miks meedia sai reedel lindile taolised kriitilised väljaütlemised.

Ma loodan, et Kalle, Evelyn ja Mart suudavad tõepoolest pakkuda uudseid lähenemisi ega esine meedias ainult sellel põhjusel, et Keskerakonda kritiseeriv sõnum on toimetajate seas oodatud ja leiab levitamist.

Selle kohta on ka Vikerraadio 6. mail helilõik, milles Mart meenutas varasemate ettepanekute lahkumist, Kadri Simson rääkis 20 aastat toimuvast muutusest ja arengust ning Evelyn pidas väljaütlemisi ka teiste piirkondade jaoks olulisteks ning rääkis rahvapartei arengust niššiparteiks.

http://vikerraadio.err.ee/klipp?main_id=3480507&s=start

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga