Turistide teenindamine on jäänud tehnikale

Nüüd üks tähelepanek tehnoloogilise arengu kohta. Nimelt on Tallinna vanalinnas liikumas turiste, kes hoiavad kõrva vastas heligiidi. See tundub olevat seade, kus erinevates keeltes talletatud giidi jutud on turistile sobival ajahetkel kuulatavad.

Turistid kuulavad giidi eelnevalt salvestatud juttu. Foto Virgo Kruve 26. aprill 2011
Turistid kuulavad giidi eelnevalt salvestatud juttu. Foto Virgo Kruve 26. aprill 2011

Mulle meeldib selline tehnoloogiliste võimaluste kasutamine. See teeb turisti viibimise linnas mugavamaks ja laseb tal ise valida oma päevakava ehk millisel ajal ja kui kaua ta mingi objekti juures viibib. Pole enam seda muret, et turismigrupp peab kusagile kiirustama või keegi tahab rohkem aega kohapeal olla kui keegi teine.

Miinuste poolele loeksin selle, et turist on eraldatud kohalikest elanikest ja tema kokkupuude on standardiseeritud ja elektroonilise seadme kaasabil. Miks ta siis neid klippe näiteks internetis ei kuulanud? Ah õigus, need ei pruugi seal veel olemas olla aga samas on seal iga objekti kohta tohutult rohkem lisainfot saadaval. Samuti tähendab see inimesest giidi saamata jäävat teenistust ning ma ei ole kindel, kas seda süsteem ikka hooldavad ja omamad meie ettevõtjad. Kipun arvama, et ka sellega teenitud raha läheb mõne välismaalase taskusse. Mõelge, ta laseb iga objekti kohta koostada lühitutvustuse näiteks interneti tekstide baasil, selle kellelgi sisse lugeda ja hiljem tuleb raha garanteeritult.

Kokkuvõttes jään selle suhtes äraootavale seisukohale ehk vaatame 5-10 aasta pärast, kas inimestest giidid ongi asendatud taoliste elektrooniliste seadmetega või on turistid ikkagi valmis suhtlema iga kord unikaalselt esineva inimesega. Olukord oleks umbes sama kui teater salvestaks 1 etenduse ja siis näitaks seda edaspidi kinos vaatajatele. Ometigi pole teatrid tulnud mõttele, et etenduse kulude kokkuhoidu võiks saavutada elektrooniliste kanalite kaudu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga