Seda peaksime teadma Portugali kohta

Vaatasin ära ja võin soovitada järgnevat videot, mis räägib soomlastele kuivõrd suure ja uhke ajalooga on Portugal. Seejuures jäid eriti meelde alguses toodud väide, et sinise ristiga lippu kasutati seal juba 12. sajandil (1143) ja lõpus olnud väide, et möödunud sajandil (1940) kogusid nad toitu ja riideid tookordsele vaesele Soomele.

Ma vaatasin tõsise huviga neid fakte kunagisest edukast koloniaalriigist ja mõtlesin, et kuidas varem edukas rahvas võis ikkagi praeguse olukorrani jõuda, et neid kujutatakse eurotsooni probleemini. Neil on 6 sajandit impeeriumi kogemust ja nüüd ei saa hakkama eurotsoonis kümme aastat? Viisid Jaapanisse tulirelvad ja arrigato sõna, Indiasse tšilli, jaotasid maailma koos Hispaaniaga ning said sellest parema osa (Brasiilia), avasid esimese raamatupoe, leiutasid kompassi ja kõnekaardi ning seda kõike selleks, et lasta ennast tögada rahva poolt, keda on valitsenud teised riigid ja kelle eduloos on neil endil vähemus (minu varasem kirjutis, et Nokia aktsiatest on vaid 9,45% soomlastel).

Ilmselt see peab olema portugallaste jaoks tasu maksmise tund selle ülekohtu ja vägivalla eest, mille nad panid oma kunagist impeeriumi ehitades toime teistel kontinentidel ja paljude rahvaste vastu.

Virgo Kruve

Siia kirjutan oma mõtteid ja tähelepanekuid Eesti elust. Mõnikord lisan ka teemakohaseid pilte, mis on minu tehtud kui pole nimetatud teist autorit/allikat.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga