inimesedmajandus

Endiselt levib müüt töötuse vähenemisest

Aprilli jooksul oli töötuna arvel 69 588 inimest ja kuu lõpus oli registreeritud töötute arv 62 009. Võrreldes eelmise aasta aprilli lõpu seisuga on registreeritud töötute arv vähenenud 32%. Registreeritud töötute arv moodustas aprilli lõpus 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust 9,6%. Aprillis lõpetati arvelolek 8 847 töötul ja seejuures poolte arveloleku lõpetamiste põhjuseks oli tööleminek. Toetudes eelnevatel kuudel tehtud võrdlustele töötukassa andmetega töötuskindlustusmakse laekumise kohta võib väita, et tegelik ametlikult hõivesse liikujate osakaal on veelgi kõrgem, sest kõik inimesed ei teata töötukassale, et nad on leidnud uue töökoha.

http://www.tootukassa.ee/index.php?id=14724

Pressiteateid ei koostata vande all ja nii saabki Töötukassa teatada oma andmete kohaselt töötuse vähenemisest. Panite äkki isegi tähele, et otsivad sellele kinnitust töötuskindlustusmakse laekumise tõusust.

Registreeritud töötute arvu langus ei tähenda, et inimesed said töökoha. Nad lihtsalt kustutati registrist ja riigi jaoks loeti probleem lõppenuks. Tegelikku olukorda ei juleta ametnike poolt välja öelda ja siis oletatakse umbes, et töötuskindlustusmakse kõrgema laekumise põhjuseks on tööle läinud töötud.

Mina tahaks ka olla optimist aga erinevate allikate kasutamise oskus sunnib olema ennekõike realist. Kui vaadata Haigekassa andmeid, Vaadake Haigekassa andmeid sotsiaalkindlustatud töötajate kohta siis need näitavad, et jaanuarist kuni märtsi lõpuni jäi vähemaks 1404 tööga hõivatud inimest. Seega tuleks andmete allikana kasutada pigem Eestis olevate töökohtade arvu, mitte lugeda abiraha saajaid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga