blogid ja internettinimesedmajandus

Jalgpalli ülekanded tasulistesse telekanalitesse

Mina ei ole suur spordi vaataja aga ma mäletan eelmisest jalgpalli MM-ist ka Eestis olnud suurt vaidlust, et millistel tingimustel tohib jalgpalli teleülekannet avalikult esitada. Ennekõike käis see pubide ja kohvikute kohta, millel taheti keelata televiisoriga ülekannete näitamise võimalust. Täpsemalt oleks autorikaitse soovinud selle eest lisamaksu tasumist. Tookord lahenes küsimus vist pärast protesti tekkimist nii, et ülekannet ei keelatud ja maksta ei tulnud. Võimalik, et tulemus oli ka teistsugune, ei mäleta täpselt.

Täna sattusin siis analoogsele teemale Suurbritannia kontekstis, kus jalgpalli koordineerivad organisatsioonid FIFA ja UEFA on pöördunud Euroopa kohtusse kaebusega, et takistada  vabades telekanalites jalgpalli meistrivõistluste ülekannete edastamist ja jätta selle võimalus ainult tasulistele telekanalitele. Veebruaris oli Euroopa Kohtus antud luba Suurbritanniale hoida meistrivõistluste mängud tasuta edastatavate rahvuslike spordiürituste nimekirjas, mis välistas nende ainuõiguse müügi tasulistele telejaamadele. Organisatsioonid on kurtnud, et see moonutab konkurentsi ja nad ei saa üritusi õiglase tasu eest müüa.

They do not see any reason why all games at tournaments should be shown free on UK television, as part of a list of national sporting “crown jewels” that have to be made available to everyone to watch.

The two football bodies have said that any games featuring England, Scotland, Wales or Northern Ireland will still been shown on TV for free, as will the finals and semi-finals of the tournaments.

Tõlge: Nad ei näe ühtegi põhjust, miks kõik meistrivõistluste mängud peaks tasuta näidatama Suurbritannia televisioonis kui osa rahvusliku spordi “krooni juveelidest”, mis peaksid olema tehtud kõigile vaatamiseks kättesaadavaks.

Kaks jalgpalli organisatsiooni on öeldnud, et iga mäng Inglismaa, Šotimaa, Walesi ja Põhja-Iirimaaga jääb endiselt tasuta TV-sse, nagu ka finaalid ja poolfinaalid.

http://www.bbc.co.uk/go/rss/int/news/-/news/business-13358827

Kohtuvaidlus ei jõua otsuseni ilmselt 2014. aasta MM-iks aga võib puudutada 2018. aasta Venemaa võistlusi. Lõuna-Aafrika MM-i ajal eelmisel suvel teenis FIFA minimaalselt 2 miljardit dollarit TV ja meediaõiguste müügist. UEFA teenis 2008. aasta meistrivõistluste eest 2,04 miljardit dollarit, pool sellest saadi teleõiguste müügist.

Lisaks Suurbritanniale on kaevatud ka Belgia teleõiguste peale.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga