inimesedpoliitika

Otsedemokraatias võtab muutus kauem aega

Eestis on toodud valimiste ja demokraatia eeskujuna Šveitsi. Mina arvasin ka, et nende rahvahääletused on valijatele võimalikult paljude otsuste tegemiseks hea viis, kuni leidsin, et nende naistel on olnud õigus hääletada 40 aastat. Just, 7.02.1971 said Šveitsi naised alles õiguse valimiskasti juurde minna. Sellest rääkival lehekülje on toodud alapealkiri, et otsedemokraatias võtab muutus kauem aega. See tähendab, et referendumid võivad hoopis senist olukorda põlistada ja muutust takistada.

Eestis anti naistele võrdsed õigused meestega juba 15.06.1920 kui Asutav Kogu kiitis heaks Eesti Vabariigi esimese põhiseaduse. Aktiivset ja passiivset valimisõigust said Eesti Vabariigi kodanikud (nii mehed kui naised) kasutada alates 20. eluaastast.

Mõningad  naistele valimisõiguse andmise aastad:

1917 Nõukogude Liit
1918 Austria
1919 Saksamaa
1920 USA
1928 Suurbritannia
1944 Prantsusmaa
1945 Itaalia
1971 Šveits

Allikas: http://history-switzerland.geschichte-schweiz.ch/
chronology-womens-right-vote-switzerland.html

Siia nimekirja võib lisada ka Dubai 2007.

Sellel pühapäeval toimus Šveitsis järjekordne piirkondlik referendum. Sellel oli Zürichi elanikest 85% vastu suitsiidi keelustamisele ja 78% vastu välismaalastele suitsiidi kriminaliseerimiseks. Alates 1941. aastast on neil seal lubatud suitsiidi kavandaja passiivne abistamine, näiteks ravimite toomine, kuid keelatud on aktiivne osavõtt. Seda ongi ära kasutanud suitsiidi keelustanud Saksamaa ja Prantsusmaa kodanikud, kes tulevad sinna siis suitsiidi turismireisile ehk surema. Pikemalt saab sellest referendumist ja seaduslikust suitsiidist lugeda uudisest: http://www.bbc.co.uk/go/rss/int/news/-/news/world-europe-13405376

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga