Talgutest ei saa Eesti oma Nokia

Selleks korraks said siis talgud läbi. Viimaste andmete järgi oli osalejaid 26001 inimest. Üritus ise oli 7. mail aga mina nägin täpselt nädal hiljem ehk 14. mai õhtul selle telereklaami veel TVN kanalil. Jäi tunne, et venelaste informeerimisega jäädi hiljaks ja reklaam näidati siis ikkagi ära, et oleks alust selle näitamise eest raha küsida.

Samuti nägin Soome telekanalilt nende talgute kohta uudislõiku aga ma ei saanud täpselt aru, et kas see on nende mingi oma ettevõtmine või osake järgmise aasta üritusest, millest kirjutas üks korraldajatest:

2012. aasta juhtüritus on “Teeme maailma puhtaks”. Vabatahtlike seltskond on ette valmistamas planeedi puhastamist. Sellega on juba liitunud ligi sada riiki. Talgutele loodetakse tuua ligi 300 miljonit inimest. Talgupäevast on saamas Eesti Nokia.
http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=
3&artid=42451

Ma olen üsna skeptiline edaspidiste ürituste suhtes, sest mida aasta edasi, seda vähem sisu on üritustel. Alustati prügi koristamisest, siis tuli mõtlemispäev, siis juba erinevad üritused üle Eesti ja nüüd tahetakse taaskord muutuda koristajateks.

Kas talgud üldse sobivad meie kultuuri? Ajalooliselt olid need paratamatus, sest üks pere ei jõudnud töömahukat põllutööd lühikese ajaga ise ära teha oli hea naabrite töökäsi kasutada. Samas tänapäeva tehnika juures tundub talgute korraldamine jäänukina. Justkui rahvamustrites ketsid. Rahvariiete juures kanti ju viiske ehk pastlaid, tänapäeval võeti Hiinas tehtud ketsid ja pandi neile rahvusmuster peale. Nii olevat väga etno.

Euroopas on valitsevaks individualistlik kultuur, meist idapool aga kogukondlik kultuur. Samuti ei saa me rääkida talgute puhul millestki uuest või unikaalsest teiste aitamise mõttes, sest heategevus on ka läänes tuntud. Kui talgud peaksid olema kellegi meelest midagi teistesse riikidesse viimise väärilist, siis võime järeldada, et meil pole isegi ettekujutust sealsest kultuuriruumist (kus on juba olemas ühistöö ja heategevus) ja järelikult pole meil ka midagi uut öelda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga