inimesedmajandustoidutööstus

Euroopa Liidul on plaan ookeani kalavarud erastada

12. mai BBC annab teada Euroopa Komisjoni kavast reformida ühenduse kalatööstust ja anda edaspidi kalalaevale garanteeritud püügiõigus vähemalt 15 aastaks. Kava tuleb arutusele juulis ja võib jõustuda 2013. aastal.

http://www.bbc.co.uk/go/rss/int/news/-/news/
science-environment-13361822

Ühine kalanduspoliitika on 28 aastat vana ja kavandatud hoidma püügi jätkusuutlikes piirides aga sageli on seda kritiseeritud vastupidise tegemises. Peamine reformi siht on raisku mineva kala vähendamine, sest praegu läheb pool püügist merre tagasi kas ületatud kvoodi või alamõõdulise saagi tõttu. Ükski kalamees ei saa öelda, et ta püüab vaid seda ühte kalaliiki ja teised jätab püüdmata. Kui erinevad liigid sattuvad koos ühte võrku, siis praegu lõpetatakse püük esimese liigi kvoodini jõudmisel. Ülejääk ja soovimatud kalaliigid visatakse merre tagasi. Ettepaneku järgi tuleks kalameestel kogu saak kaldale tuua ja kvooti mitte puudutavat kala enam merre tagasi ei lastaks.

Kaptenid saaksid rahvuslikust kvoodist omale osa, mille ulatuses nende laev tohib püüda ja mida nad saavad ka teistele üle anda ning mille kehtivus on 15 aastat. Sisuliselt siis litsents teatud hulga tonni kala püüdmiseks.  Üle 12 meetri pikkustele alustele tahetakse see teha kohustuslikuks. Kolme aasta tagune uuring küll näitas, et individuaalsed püügikvoodid vähendasid poole võrra kalade populatsiooni kokkukukkumise riski aga sellel on ka sotsiaalselt soovimatuid tagajärgi. Litsentsid võivad vähendada kalurite tööhõivet, sest need sattuvad väiksema arvu operaatorite kätte.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga