OSCE soovitused e-valimisteks

Eesti meedias levis algul VVK arvamus, et peamine viimaseid valimis vaadelnud OSCE raporti soovitus oli täpsustada seadusandlikku raamistikku. Tegelikult oli seal märksa sisulisemaid ja kaugemale minevaid soovitusi.

Raport soovitab valimiskomisjonil teha oma IT-teenistus ja loobuda teenuse väljastpoolt tellimisest, seada paika tähtajad tarkvara tarnimisele, määrata süsteemi muutmise ja hooldamise reeglid. Samuti on lk. 13 toodud soovitus valijale süsteemi loomiseks, millega ta saaks kinnituse hääletamise kohta.
Lk. 14 on soovitus avaliku sõltumatu organi määramiseks, mis auditeeriks kogu interneti valimiste protsessi käsiraamatu alusel: The OSCE/ODIHR recommends that an independent public body is appointed to perform a
compliance audit of the whole Internet voting process with a consolidated operation manual.

Soovitavad välireklaami piirangu lõpetada. Interneti hääletajatele anda õiguse häält muuta valimispäeval, sest eelvalimised lõppevad 4 päeva enne valimispäeva aga valimisreklaam ja debatid on kuni eelviimase päevani.
Raport: http://www.osce.org/odihr/77557

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga