inimesedpoliitika

Evelin kandideerigu Toomase vastu presidendi kohale

Eile oli Delfis intervjuu, kus praeguse presidendi Toomas Hendrik Ilvese aatekaaslane Marju Lauristin Mõõdukate ja hilisema Sotsiaaldemokraatliku Erakonna päevilt teatas, et ka 1 kandidaadiga on võimalik sisukat valimisdebatti pidada.

Kui on väärikas kandidaat ja tõesti tekib mingisugune dialoog ja debatt, siis ma arvan, et see on alati kasuks,” märkis Lauristin.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/marju-lauristin-diskussiooni-
tekkimiseks-piisab-uhest-presidendikandidaadist.d?id=46271459

Kes määratleb väärika kandidaadi? Mina näiteks suudan iseendaga mõtestatud  ja põnevat dialoogi pidada aga seda vist ei saa debatiks nimetada. Kõrvalseisjad paneksid ilmselt ka diagnoosi kui ma iseendaga debateeriks.

Laupäeval on THI esinemas või siis debateerimas IRL-i volikogu ees.

Meil võivad esmakordselt tulla 1 kandidaadiga presidendi valimised. Nagu Valgevene, kus küsitakse ainult poolt hääli presidendile. Või siis Eesti Reformierakond, millel pole läbi oma ajaloo (niipalju kui tean) olnud kunagi rohkem kui 1 kandidaat esimehe kohale. Pealegi on seda pärandatud kommunistilt kommunistile. Pole minu asi hinnata, kas see teeb ka partei EKP sarnaseks aga lihtsalt teatav pärilusliini tekkimine hakkab silma. Näiteks eelmise esimehe tütre Kaja Kallase toomine parlamenti.

Minule tundub, et Toomas Hendrik Ilves jääb ainsaks üles seatavaks kandidaadiks ning keegi teine tõsist konkurentsi ei paku. Sellises olukorras soovin, et Evelin Ilves kandideeriks presidendiks. Siis on meil justkui valikuvõimalus ja eelmises postituses mainitud parteide soov säilitada võimujaotus, ei saaks samuti kahjustatud. Mina näiteks pole kindel, kumb neist Toomasest ja Evelinist on praegu rohkem otsuste tegemise juures. Meie Evelin ja Toomas oleksid siis nagu Venemaa Putin ja Medvedjev, kes jagavad omavahel presidendi ametit. Eestis pole ka öeldud, et abikaasa ei võiks kandideerida järgmiseks perioodiks.

Mina arvan küll, et Riigikogu sõlmib hea meelega Evelin Ilvesega järgmise 5 aasta peale töölepingu ja tema asub Kadriorgu. Siis ta saaks ju midagi hakata ka ütlema, mitte ei peaks selle nädala kombel avama taara vastuvõtmise automaati, millel on uuendusena lisanupp pandipakendite raha annetamisega või eelmise nädala fotonäituse avamise sarnaselt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga