Rootsis puhkes CIA spioonide skandaal

“Sõbraliku” USA agendid tabati Rootsis ebaseaduslikult jälitustegevuselt ja riigis on puhkenud skandaal, et kuidas selline asi sai toimuda.

Lühidalt on siis tegemist juhtumiga, kus sealne kaitsepolitsei ehk Säpo avastas terrorismis kahtlustatavaid jälgides, et nad pole ainsateks nuhkijateks. Otse jälitustegevuselt tabati 2 meest, kes osutusid CIA agentideks. Rootsit ei olnud taolisest tegevusest teavitatud ja sellega rikuti Rootsi riigi suveräänsust. Skandaal on praegu aga küsimuses, et kuidas sai USA rikkuda rahvusvahelisi lepinguid, mis taolist tegevust võõras riigis ei luba ja kas neil võis olla selleks luba. Artiklis viidatakse, et Rootsi valitsus ei oleks neile selleks ka luba saanud anda, see oleks olnud ebaseaduslik. Kui Säpo andis selleks loa, siis on olukord veelgi hullem, sest näitab julgeolekuorgani allumatust valitsusele.

Viide Rootsi Raadio lehele:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=4518128

Mina omalt poolt arvan, et taolisi asju korraldatakse ka Eestis, meil ju avati lausa uus luurekeskus aga meie käitume nõustuva väikeriigina.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga