inimesedpoliitikaReformierakond ja IRL salaliikmed

Konservatiivid koondavad riigi kaitsevõime

Praeguseks on möödunud 10 päeva Mart Laari intellektuaalselt huvitavast ideest, et ametnike arvu on vaja vähendada ja sellega saavutada kulude kärpimine. Tegelikult tuleks tulusid suurendada. Vähemalt mina ei mõtleks säästmisele, vaid ennekõike lisatulu saamisele. Ma ei taha uskuda, et kaitsevõime arvelt saaks midagi veel kokku hoida. Eriti kui vaatame seda järgnevat graafikut 9. juuni uudistest, kus kaitseminister Mart Laar oma vastava kavaga esines.

Statistika ametniku arvu kohta 9. juuni 2011 ETV "AK"
Statistika ametniku arvu kohta 9. juuni 2011 ETV "AK"

Kui vaadata üldarvu, siis see on kahanenud 5 aasta jooksul 362 inimest. Kui vaadata välja toodud ridu, siis selle järgi on kaitseväelased saanud suurima kärpimise osaliseks ehk neid on vähem lausa 1411 töökohta. Ilmselt on siin tegemist piirivalvurite ja politseinike ühendamisega sisemisteeriumi valitsemisalas aga sellegi poolest on just kaitseväelasi jäänud 1/3 võrra vähemaks. Arvestade kaitsekulutuste etteantud suurust, siis ilmelt inimeste palkadeks maksmata jääv summa on liikunud mingiteks teisteks kulutusteks.

Tähtsaid otsuseid on hea vaadata ajalise nihke järel kui emotsioonid on langenud. Ma arvan, et ametnike arvu vähendamine ei saa olla eesmärgiks ainult parema eelarve tasakaalu saavutamiseks. See on puhtalt valikute küsimus. Kas võtta ära inimeste töökohad või kärpida näiteks vanemahüvitust. Eesti on nii väike, et siin ei tohiks olla ühed lapsed sõltuvalt vanema palgast kuni paarkümmend korda rohkem tasustatud kui teised. Las need kõrgepalgalised naised saavad oma väärtusliku töö eest kõrget palka aga maksumaksja ei ole palganud neid maksumaksjaid sünnitama, et peaksime nende põhitöökohal saamata jääva sissetuleku kinni maksma. Seal on ikkagi teised põhjused, miks naised sünnitavad keskmiselt vähem lapsi. Kasvõi see, et suremus on väiksem ja pole vaja 5 pensionisammast, millest äkki 3 saab täiskasvanuks, vaid piisab ka 1 või 2 lapse sünnitamisest ning need elavad ka kõrge vanuseni (teevad tööd praeguse korra järgi 65 aastani).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga