majandus

Nord Stream gaasitoru ehitus läheb jõudsalt ja sügisel hakkab gaas juba liikuma

Neljapäeval oli YLE teleuudistes lugu Venemaa ja Saksamaa vahel gaasitoru Nord Stream ehitamisest. See on kulgenud jõudsalt, 1 toru olevat juba valmis ja teisega ollaks juba Soome vetest välja jõudmas. Ehitus käib 24 tundi päevas ja sügiseks on kavas toru juba kasutusele võtta. Seejuures said kolmapäeval (22. juunil) Soome ülemkohtus lüüa Eesti Roheline Liikumine(?), mis oli esitanud hagi selle gaasitoru ehitamise vastu ja kurtnud keskkonna ohtude üle. Otsisin pealkirjadest aga ei leidnud, et seda kaotust oleks Eesti meedias kajastatud.

Nord Stream gaasitoru on 1224 kilomeetrit pikk ja kulgeb Venemaalt Viiburist mööda Läänemere põhja Saksamaale
Nord Stream gaasitoru on 1224 kilomeetrit pikk ja kulgeb Venemaalt Viiburist mööda Läänemere põhja Saksamaale. Kaader YLE1 uudised 23. juuni 2011

Siin on üks maikuu uudislõik toru paigaldamisel kasutatavast 150 meetri pikkusest laevast Castoro Sei, kus keevitatakse kokku kõik toru jupid, mis igaüks kaalub 23 tonni.
http://areena.yle.fi/video/1304946820858

Eestil oli võimalus saada sellest tehingust osa, näiteks ehitusel sadamates laoplatside renditulust aga poliitiline valik oli selle vastu võitlemine. Loomulikult olid soomlased tänulikult nõus selle toru enda vetesse lubama ja olen ka varem kirjutanud, et nende majanduskriisi aitaski leevendada selle sama toru ehitus, sest sadamatel oli käivet. See toru maksab 7,4 miljardit eurot ehk umbes 1,4 miljardit rohkem kui käesoleval aastal Eesti Vabariigi eelarve.

Ma ei väida, et Venemaa on sõbralik ja temaga tuleb sõbrustada aga majanduslikult hüvitatud vastutulekud võiksid küll kuuluda pragmaatilise poliitika juurde.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga